Nieuws/Sport
768057542
Sport

Hockeyers sluiten groepsfase af met nederlaag en treffen sterk Australië

Jeroen Hertzberger struikelt na een duel met de Duitser Johannes Grosse.

Jeroen Hertzberger struikelt na een duel met de Duitser Johannes Grosse.

De Nederlandse hockeyers hebben op de Olympische Spelen hun tweede nederlaag geleden. In de laatste groepswedstrijd was Duitsland met 3-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Beide landen waren al zeker van een plek in de kwartfinales.

Jeroen Hertzberger struikelt na een duel met de Duitser Johannes Grosse.

Jeroen Hertzberger struikelt na een duel met de Duitser Johannes Grosse.

Niklas Wellen nam na 10 minuten met een tip-in het eerste doelpunt voor zijn rekening en Constantin Staib maakte er in de 41e minuut 2-0 van. 7 minuten voor tijd zette Timm Herzbruch de Duitsers met een backhand zelfs op 3-0. Vlak voor tijd deed Jeroen Hertzberger nog iets terug, waardoor de uitslag nog iets draaglijker werd.

Oranje wist weinig kansen te creëren en kreeg in de eerste helft alleen een kans via Hertzberger, die net als de andere aanvallers nauwelijks gevaar kon stichten. Pas in de laatste minuten kreeg Nederland de eerste en enige strafcorner, die geen doelpunt opleverde. Keeper Pirmin Blaak viel weinig te verwijten en hij voorkwam met een aantal goede actie zelfs dat de nederlaag nog groter werd.

Het duel tussen Nederland en Duitsland was een herhaling van de finale van het EK in Amstelveen. Anderhalve maand geleden won Oranje na shoot-outs van de Duitsers. Na de reguliere speeltijd was het toen 2-2.

Eerder in de poulefase had Oranje al verloren van België (1-3) en tegen Groot-Brittannië werd het 2-2. Zuid-Afrika (5-3) en Canada (4-2) werden wel verslagen.

Door de nederlaag is Nederland vierde geworden in de groep van zes landen. Daardoor treft Oranje bij de laatste acht de winnaar van de andere poule, Australië. De kwartfinales worden zondag gespeeld.

Bekijk hier het volledige olympische programma.

Billy Bakker

„Deze poulefase was niet onze beste fase, maar we weten ook dat het in de kwartfinales weer opnieuw begint”, aldus Billy Bakker. „Al moet ik zeggen dat het lekker zou zijn als we wat meer vertrouwen hadden gehad. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren over twee dagen.”

„Ik heb gekke dingen zien gebeuren in de kwartfinales. Dit zijn de Olympische Spelen en als iedereen er zo lang voor traint, gebeuren er altijd gekke dingen. Do-or-die-wedstrijden worden heel anders gespeeld dan in de groep, zo weet ik uit ervaring.”

Tegen de Duitsers maakte Nederland een tamme indruk. „Het klinkt misschien gek, maar we begonnen niet slecht. We hadden een paar pogingen richting de goal, maar dan moet je wel zorgen dat er iets gebeurt. Dat deden we niet en vanaf de 1-0 liepen we achter de feiten aan”, aldus Bakker, die met zijn ploeg weinig kansen wist te creëren.

„De Duitsers hadden ons goed in de tang. We moeten zorgen dat we onze aanvallers meer aan de bal krijgen, dan kunnen we heel gevaarlijk zijn. 3-1 verliezen van Duitsland kan gebeuren, maar dat wil je niet in de kwartfinales hebben. Hopelijk is dit een waarschuwing.”

Bekijk hier de medaillespiegel.