Sport/Voetbal
768731668
Voetbal

Luuk de Jong goud waard voor FC Barcelona

Luuk de Jong heeft gescoord.

Luuk de Jong heeft gescoord.

Luuk de Jong werd in de maanden dat hij in Catalonië actief is vaak verguisd, maar zondagavond was de 31-jarige spits cruciaal voor zijn elftal. Dankzij een treffer van De Jong zegevierde het door corona gekwelde Barcelona op Mallorca (0-1) en steeg de ploeg van Xavi naar de vijfde plek op de ranglijst.

Luuk de Jong heeft gescoord.

Luuk de Jong heeft gescoord.

De Catalanen hebben nu vijftien punten minder dan koploper Real Madrid, dat zich in de luren liet leggen door Getafe. Bovendien speelde de ploeg van Xavi een duel minder dan de aartsrivaal uit de hoofdstad van Spanje. Mallorca staat vijftiende in Spanje.

Barcelona moest spelen

Op voorhand had Xavi het belachelijk gevonden dat zijn elftal ondanks niet minder dan tien coronagevallen én een aantal blessures in actie moest komen. „Als je een beetje gezond verstand hebt, weet je dat dit duel niet kan doorgaan. Ook Mallorca mist veel spelers door het coronavirus. De regels in Spanje zijn echter streng, zeer streng”, vond hij.

"Luuk is een geweldige prof"

Van de overgebleven spelers perste Xavi er toch een elftal uit. Zowel Frenkie de Jong als Luuk de Jong mocht in de basis beginnen bij de gasten uit Catalonië. Memphis Depay ontbrak als een van de geblesseerde spelers.

Paal, lat en een doelpunt

Luuk stichtte voor rust het meeste gevaar op het eiland. Het zat de voormalig PSV’er aanvankelijk niet mee. De Jong raakte in de eerste helft lat (met een schitterende omhaal) en paal, maar vlak voor rust opende hij dan toch de score. De Achterhoeker torende boven iedereen uit en deed wat hij zo vaak heeft gedaan: koppend scoren. Het betekende de tweede treffer voor Luuk de Jong in La Liga voor Barcelona.

Zijn treffer bleek de winnende. Na de pauze drong Mallorca wel aan, maar scoren deed de thuisploeg tot opluchting van de thuisploeg niet meer.

„Dit is een zeer kostbare overwinning”, zei Xavi na afloop. „Luuk en Marc-André hebben ons gered. Luuk is een geweldige prof. Hij krijgt niet veel speeltijd, maar zoals hij traint en zichzelf opoffert, is hij een rolmodel voor de hele selectie. We zullen zien of hij blijft of vertrekt, daar kan ik nu nog geen uitsluitsel over geven.”