Sport/Voetbal
769100334
Voetbal

Europa League:

Donyell Malen bezorgt PSV zege in extremis tegen Omonia Nicosia

Donyell Malen schreeuwt het uit na de 1-2 in blessuretijd.

Donyell Malen schreeuwt het uit na de 1-2 in blessuretijd.

NICOSIA - PSV heeft het tweede groepsduel in de Europa League tegen en bij Omonia Nicosia in extremis weten te winnen. Donyell Malen maakte de winnende treffer in blessuretijd (1-2).

Donyell Malen schreeuwt het uit na de 1-2 in blessuretijd.

Donyell Malen schreeuwt het uit na de 1-2 in blessuretijd.

De bespiegelingen voorafgaand aan het duel waren mistig. De ploeg uit Eindhoven wordt al geteisterd door het coronavirus en hoorde een dag voor het duel dat Eran Zahavi en Jordan Teze niet welkom waren op Cyprus, omdat ze corona hadden gehad. Teze mocht toch last minute komen en stond dan ook in de basis.

PSV had het in de beginfase moeilijk met Omonia, de nummer 4 van Cypriotische competitie. De Eindhovenaren moesten met enige regelmaat terug om te verdedigen.

Ibrahim Sangare in actie voor PSV

Ibrahim Sangare in actie voor PSV

Noni Madueke kreeg echter de beste kans. De Britse aanvaller van PSV snelde langs enkele verdedigers, maar een ultieme sliding van Adam Lang voorkwam erger.

Wereldgoal

In de 29e minuut kwam de ploeg van Schmidt toch op achterstand, en hoe. Jordi Gomez zag Yvon Mvogo iets te ver voor zijn goal staan en nam een vrije trap - vanaf eigen helft - snel. De bal vloog prachtige over de keeper van PSV heen: 1-0. Of de bal helemaal stil lag bij het moment van trappen is de vraag, maar een wereldgoal was het zeker.

In de 40e minuut wisten de Eindhovenaren de stand weer gelijk te trekken.

Mo Ihattaren in een verbeten duel.

Mo Ihattaren in een verbeten duel.

Donyell Malen kon - na een fraaie aanval - net op tijd zijn voet tegen de bal zetten, waardoor hij de gelijkmaker kon noteren. Een bijzondere treffer voor de Oranje-international.

Meteen na rust ontsnapte PSV aan een nieuwe achterstand. Ryan Thomas speelde de bal te kort terug op Mvogo, maar die redde op een inzet van Omonia. Daarna namen de Eindhovenaren het heft in handen, maar scoren lukte niet echt. De Cyprioten doken met man en macht voor elk schot. Zo was Mo Ihattaren er heel dicht bij.

In extremis

Malen kreeg in minuut 84 een prima kans voor de 1-2, maar doelman Fabiano redde knap. Philipp Max schoot vlak hierna net naast. PSV deed zichzelf in de tweede helft wel te kort, door niet de tweede goal te maken. Ihattaren leek in de 91e minuut alsnog de winnende te maken, maar Fabiano leek in de slotfase niet meer te kloppen.

Leek, want daar was Malen in blessuretijd. De aanvaller maakte hem knap in de 92e minuut: 1-2. Een verdiende goal en zege voor PSV op Cyprus.

Teze: zo zie je maar

Teze genoot van alle PSV’ers, op Malen na, vermoedelijk het meeste van de zege op Omonia Nicosia. De verdediger arriveerde pas op de dag van de wedstrijd op Cyprus omdat hem eerder, omdat hij onlangs het coronavirus had, door de Cypriotische autoriteiten de toegang was ontzegd.

„Ik ben echt heel erg blij”, zei Teze na afloop lachend. „Het zijn een paar rare dagen geweest. Ik zat al in het vliegtuig en kreeg toen te horen dat ik het land niet in zou komen omdat ze een stempel nodig hadden. Uiteindelijk kwam alles op de dag van de wedstrijd alsnog goed. De situatie is natuurlijk niet makkelijk, maar ik heb me gewoon ingesteld op het feit dat ik moest spelen. We hadden deze zege nodig.”

Teze arriveerde ruim op tijd voor de wedstrijd en vormde samen met Olivier Boscagli het centrum van de verdediging van PSV. De Eindhovenaren kwamen na een half uur met 1-0 achter, maar wonnen door twee treffers van Malen alsnog. Teze: „Zo zie je maar, ook met veel afwezigen zijn we een sterk team en kunnen we zo’n wedstrijd winnen.”

Malen: dat we dan toch nog winnen maakt me blij

Malen vond dat PSV recht had op de zege. „We zijn hard blijven werken en hebben als team gevochten. We hebben het vertrouwen gehouden dat het goed zou komen. Dat is een kracht van ons.”

De winnende treffer viel diep in blessuretijd. „Ik sta hier inderdaad met een heerlijk gevoel”, zei Malen verder. „We zijn goed met alle omstandigheden omgegaan. Het waren een paar aparte dagen, dat we dan toch nog winnen maakt me blij.”

Granada

Granada, dat vorige week won bij PSV, speelde thuis gelijk tegen PAOK uit Griekenland, 0-0. Diego Biseswar, onder meer voormalig Feyenoorder, zat op de bank bij PAOK.

Bekijk ook de uitslagen en standen in alle groepen in de Europa League.