Sport/Tennis
774638574
Tennis

Novak Djokovic reageert: ’Ik wil blijven en strijden op Australian Open’

Novak Djokovic

Novak Djokovic

BELGRADO - Novak Djokovic is vastberaden na zijn gewonnen rechtszaak in Melbourne over de geldigheid van zijn visum.

Novak Djokovic

Novak Djokovic

„Ik ben blij en dankbaar dat de rechter de annulering van mijn visum ongedaan heeft gemaakt”, laat de nummer 1 van de wereld in een eerste reactie op zijn social media weten. „Ondanks alles wat er is gebeurd, wil ik blijven en proberen te strijden op de Australian Open. Daar blijf ik op gefocust.”

Djokovic: „Ik ben hierheen gevlogen om te spelen in één van de belangrijkste toernooien die we hebben, voor geweldige fans. Voor nu kan ik niet meer zeggen dan bedankt voor de steun die ik heb gekregen om dit alles te doorstaan en voor alle aanmoedigingen om sterk te blijven.”

Novak alweer in training

Volgens zijn broer Djordje Djokovic, die samen met familieleden in Servië een persconferentie gaf, is zijn veelbesproken tennisbroer alweer in training gegaan. „Novak is vrij. Een paar minuten geleden heeft hij getraind op een tennisbaan. Hij is in de afgelopen jaren op verschillende manieren neergezet, maar hij heeft altijd de vrijheid in het maken van keuzes ondersteund.”

Volgens Djordje Djokovic waren het ook voor zijn familie heel zware dagen nadat de twintigvoudig grandslamkampioen vorige week woensdag op het vliegveld van Melbourne de toegang tot Australië was geweigerd. „Als familie was dit een zeer moeilijke zaak, we waren heel emotioneel over mijn broer. Het is heel lastig om Novak te verdedigen en tegelijkertijd niemand te beledigen. Wij vechten voor rechtvaardigheid en de rechtsstaat.”

Moeder Djokovic: Grootse overwinning uit carrière

Volgens zijn moeder Dijana Djokovic heeft haar zoon zijn grootste overwinning behaald in zijn carrière. „Dit is een grotere triomf dan welk grandslam dan ook”, zei ze. „Hij heeft niets verkeerds gedaan, hij heeft geen Australische wetten overtreden. Maar hij is wel onderworpen aan intimidatie. Hij heeft gevochten tegen het systeem en tegen de regering, omdat hij het recht had om in Australië te zijn.”

Volgens Dijana Djokovic is haar zoon „gefolterd” in „dat zogenaamde hotel”, waarmee ze doelde op het complex van de Australische immigratiedienst waar haar zoon sinds donderdag werd vastgehouden. Vader Srdjan Djokovic betoogde dat zijn zoon tijdens zijn detentie geen toestemming had om contacten te onderhouden met vrienden, teamleden of advocaten. „Zijn mensenrechten zijn hem afgenomen.”

Positieve corontatest

De familie weigerde vragen te beantwoorden over de positieve coronatest die Djokovic op 16 december volgens de ingediende visumdocumenten had afgeleverd. Daarna verscheen hij nog diverse keren in Servië in het openbaar. De familie Djokovic brak de persconferentie abrupt af en nam afscheid met een vaderlandslievend lied, dat arm in arm werd meegezongen.

Volgens Djokovic kreeg hij van de staat Victoria, waarin Melbourne ligt, een medische vrijstelling omdat hij recent het coronavirus heeft doorgemaakt. De Australische autoriteiten wilden hem desondanks het land uitzetten, omdat het bewijs zou ontbreken. De minister van Immigratie, Alex Hawke, kan de Serviër na zijn gewonnen rechtszaak op basis van zijn persoonlijke bevoegdheid alsnog het land uitzetten. Het is onduidelijk of Hawke daarvan gebruik gaat maken.

Bondsarts: Djokovic kan mentale kracht halen uit opsluiting

Hoewel Djokovic bijna vijf dagen opgesloten heeft gezeten in een hotelkamer in Melbourne, rekent bondsarts Babette Pluim van de Nederlandse tennisbond KNLTB op de Australian Open op een scherpe, fitte en vooral getergde Serviër. „Na vijf dagen ben je niet ineens je conditie kwijt. Het is voor Djokovic wel een heel onrustige voorbereiding op de Australian Open. Maar als hij zich ergens druk om maakt, geeft hem dat meestal mentale kracht”, zegt Pluim.

Na een dagenlange opsluiting in een hotel tussen asielzoekers die net als hem Australië in willen, stond Djokovic maandag in de Australische avond dan eindelijk met een racket in zijn handen in een verder lege Rod Laver Arena. Eerder op de dag had de nummer 1 van de wereld de rechtszaak gewonnen die hij had aangespannen tegen het besluit van de Australische autoriteiten om zijn visum in te trekken. Het lijkt erop dat Djokovic nu met een medische vrijstelling toch mag meedoen aan de Australian Open, al kan de minister van Immigratie dat persoonlijk nog verhinderen.

De 34-jarige Serviër, die jaagt op zijn 21e grandslamtitel, stond enkele uren na zijn ’vrijlating’ op de tennisbaan. „Heel wat tennissers hebben dit afgelopen jaar meegemaakt: in quarantaine moeten en niet normaal kunnen trainen”, zegt Pluim. Ze verwijst naar Botic van de Zandschulp, die vorig jaar bij aankomst in Melbourne twee weken in quarantaine moest. Hij had in het vliegtuig gezeten met iemand die positief testte op het coronavirus. Na twee weken in zijn hotelkamer was Van de Zandschulp in de eerste ronde van de Australian Open kansloos tegen de Spanjaard Carlos Alcaraz.

„In een hotelkamer kan je in ieder geval nog springen, opdrukken en fysieke oefeningen doen”, zegt sportarts Pluim. „Maar het verschilt per persoon hoe je uit zo’n situatie komt. Als je alleen in quarantaine bent geweest als ’close contact’ en zelf geen Covid hebt gehad, dan heb je daar niet zoveel last van. Djokovic is ook niet ziek. Een paar dagen zonder training maakt dan niet zo veel uit. Hij zal wel zo snel mogelijk de baan op willen om ritme op te doen. Het is de vraag wat dit hele gebeuren mentaal met hem doet. Maar het mentale aspect is juist de kracht van Djokovic.”