Nieuws/Sport
774791810
Sport

Bronzen medaille baansprintster Van Riessen op EK

Laurine van Riessen heeft zich bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in München verzekerd van een bronzen medaille op het onderdeel sprint.

De 35-jarige voormalige schaatsster versloeg Lea Sophie Friedrich in de strijd om de derde plek. Van Riessen was in zowel de eerste als tweede race sneller dan de Duitse, zodat een derde en beslissende wedstrijd niet nodig is.

Van Riessen was aangewezen op de 'troostfinale' nadat ze eerder op maandag werd uitgeschakeld door Emma Hinze. De Duitse was in beide halve finales sterker.

Een jaar geleden kwam Van Riessen bij de Olympische Spelen in Tokio hard ten val op het onderdeel keirin. De Leidse brak onder meer enkele ribben en een sleutelbeen. "In het ziekenhuis kreeg ik de motivatie om zo snel als mogelijk weer op de fiets te stappen", aldus Van Riessen na haar bronzen medaille tegen de NOS. Het betekende voor de baanrenster haar eerste individuele medaille op een groot toernooi. "We hebben de laatste twee jaar vanwege het coronavirus weinig wedstrijden gehad. Ik ben hier heel erg blij mee."

Het goud ging naar Hinze, die in de finale in de derde en beslissende race afrekende met Mathilde Gros uit Frankrijk.

Op het onderdeel omnium (scratch, temporace, afvalkoers en puntenkoers) eindigde de Nederlandse Maike van der Duin als vijfde. Ze behaalde 133 punten. Het goud ging naar de Italiaanse Rachele Barbierei, die op 174 punten uitkwam. De Française Clara Copponi (171 punten) en de Poolse Daria Pikulik (167 punten) eindigden ook op het podium. De Belgische Lotte Kopecky werd vierde.

Bij de mannen eindigde Philip Heijnen op het omnium net naast het podium, als vierde. De Nederlandse baanrenner behaalde 133 punten. Donavan Grondin uit Frankrijk haalde met 150 punten goud. De Italiaan Simone Consonni werd kort daarachter met 148 punten tweede, voor de Spanjaard Sebastian Mora Vedri (146 punten).