Sport/Autosport
775242542
Autosport

Chaos bij motoren, 42e dagzege voor Sainz

Trucker Van den Brink weer op podium Dakar Rally

Mitchel van den Brink werd zondag derde.

Mitchel van den Brink werd zondag derde.

De Nederlandse trucker Mitchel van den Brink is voor de tweede dag op rij op het podium geëindigd in de Dakar Rally in Saudi-Arabië. Na zijn tweede plaats in de proloog volgde de derde plaats in de eerste etappe. De rallyrijder uit het Iveco-team van oud-winnaar Gerard de Rooy moest de Tsjechen Martin Macik en Ales Loprais voor laten gaan in de 367 kilometer lange klassementsproef.

Mitchel van den Brink werd zondag derde.

Mitchel van den Brink werd zondag derde.

Macik was zaterdag ook al winnaar van de proloog en boekte dus al zijn tweede dagsucces. Hij had aan de meet een voorsprong van 6.01 minuut op Loprais. Van den Brink arriveerde 10.18 minuten na de winnaar in het bivak in Sea Camp. Janus van Kasteren eindigde als zesde op 16.28.

De tweede etappe voert de deelnemers van Sea Camp naar Al-'Ula en telt 588 kilometers, waarvan er 430 meetellen voor het klassement. De rally door Saudi-Arabië duurt twee weken.

Chaos bij de motoren

De Dakar Rally is al in de eerste serieuze etappe zijn titelverdediger bij de motoren kwijtgeraakt. De Brit Sam Sunderland liep door een zware val na 52 kilometer in de klassementsproef dusdanig rugletsel op, dat hij de strijd moest staken.

„De rijder was bij bewustzijn en volledig mobiel, maar had last van rugpijn en is om die reden per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van Yanbu, voor verder onderzoek”, meldde de organisatie.

Sam Sunderland.

Sam Sunderland.

De 33-jarige Sunderland, fabrieksrijder van het Spaanse motormerk GasGas, won vorig jaar voor de tweede keer in zijn carrière de beroemde woestijnrally bij de motoren. In 2017 was hij voor de eerste keer de beste. Het jaar daarna ging het ook al snel mis en moest hij als titelverdediger na een crash in de vierde etappe Dakar verlaten. In zijn tien deelnames aan Dakar is hij zes keer uitgevallen. Hij was zaterdag in de proloog van de huidige editie als negende geëindigd.

(Tekst verder onder de tweet)

Er leek aanvankelijk ook goed nieuws te zijn voor GasGas. De Australiër Daniel Sanders wist de eerste etappe bij de motoren op zijn naam te schrijven. De rijder van GasGas was de snelste in de klassementsproef over 367 kilometer met start en finish in Sea Camp, een kustplaats in Saudi-Arabië.

Deze moest hij even later echter inleveren vanwege een tijdstraf. De wedstrijdleiding telde 2 minuten op bij zijn eindtijd van de eerste klassementsproef, omdat hij op bepaalde stukken te hard had gereden. De Amerikaan Ricky Brabec schoof op naar de eerste plaats en kreeg de etappewinst op zijn naam.

De eerste proef van de rally door Saudi-Arabië was er een van 367 kilometer met start en finish in Sea Camp. Sanders klokte 3 uur en 31 minuten en was 7 seconden sneller dan de Chileen Pablo Quintanilla, die als tweede finishte. Brabec werd derde op 10 seconden. Bij aankomst in het bivak bleek dat niet alleen Sanders, maar ook Quintanilla te hard had gereden. De Chileen kreeg eveneens 2 minuten tijdstraf; hij zakt naar de zevende plaats in de uitslag.

Dagzege nummer 42 voor Dakar-veteraan

De Spaanse rallyveteraan Carlos Sainz heeft zijn 42e dagsucces in de Dakar Rally bemachtigd. De 60-jarige Sainz won de eerste etappe van de nieuwe editie van de beroemde woestijnrally in Saudi-Arabië bij de auto's. In zijn elektrisch aangedreven Audi noteerde hij de beste tijd in de klassementsproef van 367 kilometer met start en finish in Sea Camp.

De Franse negenvoudig wereldkampioen rallyrijden Sébastien Loeb eindigde op 23 seconden achterstand als tweede. De Zweed Mattias Ekström, de winnaar van de proloog die het grootste deel van de proef aan de leiding reed, werd derde op 47 tellen. Sainz is tevens de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij won de Dakar Rally al drie keer, in 2010, 2018 en 2020.

Erik van Loon, die zaterdag ietwat knullig in de fout ging in de proloog en over de kop ging in zijn Toyota Hillux, herstelde zich goed in de eerste serieuze etappe. Hij wist vanaf de start aan te haken bij de subtop en hield stand tot aan het bivak. De Brabander eindigde als dertiende op 13 minuten van winnaar Sainz.