Sport/Schaatsen
7753
Schaatsen

Nederlandse sprinter neemt wraak op Russische schaatsrivaal

Nuis wil emoties bedwingen in strijd met Kulizhnikov

Kjeld Nuis.

Kjeld Nuis.

Hij kon het zaterdag na zijn gouden wereldbekerrace op de 1000 meter in Harbin niet laten. Kjeld Nuis keek triomfantelijk achterom en balde zijn vuist naar zijn Russische schaatsrivaal Pavel Kulizhnikov, die met brons genoegen moest nemen.

Kjeld Nuis.

Kjeld Nuis.

De Nederlandse kampioen op deze afstand had eerder verbaal al flink uitgehaald naar de tweevoudige wereldkampioen sprint wegens zijn dopingverleden. In China nam Nuis op het ijs tijdens de eerste confrontatie met Kulizhnikov sinds de Russische meldonium-affaire, die niet tot definitieve schorsingen leidde, ook meteen wraak.

Voor de Nederlandse blikvanger van Team LottoNL-Jumbo heeft Kulizhnikov na zijn tweede dopingzaak inmiddels afgedaan. Hij kan naar eigen zeggen geen respect meer voor hem opbrengen en wil hem ook geen hand meer geven. Het enige dat Nuis nog wenst in relatie tot zijn Russische tegenstrever is hem verslaan, zo vaak mogelijk.

"Het was kreunen en steunen in de laatste bocht, maar ik had gelukkig nog voldoende snelheid om eronder door te komen", liet Nuis bij de NOS weten. "Ik moest ervoor zorgen dat de emoties bij mij niet te hoog opliepen. Daarin ben ik geslaagd. Ik moet er nu voor waken om er steeds een man-tegen-man gevecht tegen Kulizhnikov van te maken. Ik moet gewoon voor de overwinning gaan en dus iedereen willen verslaan. Het is in elk geval geweldig om het internationale seizoen met goud te beginnen."