Sport/Voetbal
778487459
Voetbal

Zaterdag in papieren krant en op website Telegraaf

Interview Gerard van der Lem: ’Seedorf was in tranen’

AMSTERDAM - Clarence Seedorf ondervond in de jeugd van Ajax dat met Gerard van der Lem (68) niet valt te spotten. De trainer van – toen nog – de B1 én A1 strafte het megatalent, omdat hij met vijf anderen tijdens een toernooi in België te laat terug kwam van de kermis.

„Ze mochten niet naar het Nederlands jeugdelftal, want ze moesten wel even een beuk krijgen.” De KNVB bleef echter aandringen op hun meespelen, omdat het dragende spelers waren, waarna Van der Lem een één-tweetje maakte met technisch directeur Leo Beenhakker.

„Hij zou ze op kantoor flink aanpakken en ik zou voor de deur staan, zodat ik het allemaal kon horen. En na een kwartier zou ik binnenkomen”, lacht de Amsterdammer.

„Ik hoorde Leo tekeer gaan en op die tafel rammen. De spelers fluisterden en huilden en waren helemaal van de kaart. Nadat ik binnenkwam, zat Clarence ook te huilen. Hij zei: ’Trainer, we zullen het nooit meer doen’. Zie je ze zitten met z’n zessen?”

Gerald van der Lem werkte later bij het eerste van Ajax als assistent van Louis van Gaal ook samen met Clarence Seedorf.

Gerald van der Lem werkte later bij het eerste van Ajax als assistent van Louis van Gaal ook samen met Clarence Seedorf.

Jaren later kwam Seedorf erop terug. „Hij had een Italiaanse lagere-divisie-club gekocht (Monza, red.) en de trainer eruit gegooid. Hij wilde mij als trainer hebben, omdat ik goed met jonge jongens kon omgaan. Ik zat echter in Turkije als assistent van Shota Arveladze. Maar vijf maanden later wilde ik hem best helpen. Opeens zei hij: ’Trainer, ik ben het gesprek met Beenhakker en u nooit vergeten, hoor’. Prachtig toch?”

Zaterdag verschijnt in de papieren krant en op de website van De Telegraaf een uitgebreid interview met oud-trainer Gerard van der Lem.