Sport/Voetbal
779601994
Voetbal

FC Groningen fel tegen zondagavondvoetbal: ’Dit is heel slecht’

Er waren veel lege plekken in de Euroborg zondagavond.

Er waren veel lege plekken in de Euroborg zondagavond.

GRONINGEN - FC Groningen is flink wat inkomsten misgelopen nu het afgelopen weekend de thuiswedstrijd tegen AZ op zondagavond om 20.00 uur moest spelen.

Er waren veel lege plekken in de Euroborg zondagavond.

Er waren veel lege plekken in de Euroborg zondagavond.

„In totaal is onze financiële schade minimaal 75.000 euro”, laat algemeen directeur Wouter Gudde weten. „Het aantal verkochte losse tickets lag de helft lager dan bij de laatste thuiswedstrijd tegen FC Twente, namelijk 2.671 tegen 5.412. Een inkomstenderving van circa 49.000 euro. In vergelijking met het thuisduel met FC Twente lag de horeca-omzet zo’n 29.000 euro lager”, becijfert Gudde.

FC Groningen heeft zich vanaf het begin verzet tegen het voetballen op zondagavond om 20.00 uur. Volgens de Eredivisie-club worden supportersgroepen door dit publieksonvriendelijke tijdstip uitgesloten, zoals de schoolgaande jeugd en mensen die maandag weer vroeg aan hun werkweek moeten beginnen.

„Wij verkopen een product, in dit geval een seizoenkaart, waarvan de supporter geen gebruik kan maken”, betoogt Gudde. „De cijfers bevestigen ons gevoel dat voetballen op zondagavond 20.00 uur een heel slecht idee is. Wij vinden deze ontwikkeling zorgwekkend en willen graag discussie voeren gebaseerd op de feiten. Hopelijk gaan ook de andere clubs de cijfers in kaart brengen en komen we tot voortschrijdende inzichten.”

Belang

Het spelen van wedstrijden op zondagavond om 20.00 uur is ingevoerd in het kader van de zogenoemde veranderagenda. Clubs die ook in Europees verband actief zijn, zoals AZ, kunnen daardoor meer rust tussen hun wedstrijden krijgen. „Europese prestaties zijn in het belang van het totale Nederlandse voetbal en dus ook van FC Groningen”, beaamde Gudde.

„Waartegen wij geageerd hebben, is het voorstel dat alle clubs één keer op zondagavond 20.00 uur thuis spelen. Dus los van de vraag of dit met het oog op Europese wedstrijden noodzakelijk is. Wij zien het belang van live televisieregistraties, maar dit mag in onze ogen nooit ten koste gaan van het stadionbezoek van supporters en sponsors.”

Bekijk hier de uitslagen en stand in de Eredivisie