Sport/Tennis
783357852
Tennis

Kim Clijsters stelt Nederlandse coach aan

Kim Clijsters tijdens de US Open van 2012.

Kim Clijsters tijdens de US Open van 2012.

Kim Clijsters gaat met een Nederlandse coach aan haar zijde proberen om de wereldtop voor een derde keer te bestormen.

Kim Clijsters tijdens de US Open van 2012.

Kim Clijsters tijdens de US Open van 2012.

De 36-jarige Belgische heeft de twee jaar oudere Fred Hemmes Junior aangesteld. Hemmes was in het verleden onder meer coach van Ruben Bemelmans, een proftennisser uit België. Hemmes kwam zelf niet verder dan de 188e plek op de wereldranglijst. Ook Carl Maes, die de voormalige nummer 1 jarenlang begeleidde, blijft betrokken.

Hemmes jr. was al werkzaam op de tennisacademie van Clijsters en kende haar dus al. „Ik kon zo’n uitdaging natuurlijk niet weigeren. Een comeback zoals Kim op haar 36e maakt, is uniek in de tennissport. Daar wil ik graag aan meewerken”, zei de Brabantse oud-prof over zijn nieuwe klus.

„Ik ken Kim al heel lang en heb zelf natuurlijk ook al wat meegemaakt in de tenniswereld, maar dit is wat mij betreft toch ongezien. Na zo’n lange pauze en na drie zwangerschappen een terugkeer maken, wordt heel moeilijk. Maar als iemand het kan, is het Kim. Ze gaat van mij niets nieuws meer leren, maar ik kan wel proberen haar nog een paar procent beter te maken. Ik kijk ook erg uit naar die eerste wedstrijden. Niemand weet wat we kunnen verwachten.”

Clijsters doet volgende week nog niet mee aan de Australian Open. Ze hoopt begin maart terug te kunnen keren op het toernooi in het Mexicaanse Monterrey. Clijsters staat voor haar tweede comeback in haar loopbaan. In haar succesvolle carriere won de voormalig nummer één van de wereld tot nu toe vier grandslamtoernooien. In 2005, 2009 en 2010 toonde ze zich de beste bij de US Open. In 2011 won Clijsters de Australian Open.