Nieuws/Sport
784795400
Sport

De brief van Thomas Bach over de Spelen: ’We zitten met een dilemma’

Thomas Bach

Thomas Bach

TOKIO - Het Interrnationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zondagavond in een brief aan de nationale comités, sporters en sportbonden laten weten dat het de diverse scenario’s onderzoekt rond het doorgaan of uitstellen van de Olympische Spelen.

Thomas Bach

Thomas Bach

Die zouden oorspronkelijk op 24 juli in het Japanse Tokio van start gaan. „Het cancelen van de Spelen lost geen enkel probleem op en helpt ook niemand”, benadrukt het IOC. „Annulering staat dan ook niet op de agenda.”

’Vertrouwen in Japan’

En voorzitter Thomas Bach schrijft verder: „Net als jullie zijn wij heel erg bezorgd over wat de Covid-19-pandemie doet met mensenlevens. Mensenlevens gaan voor al het andere, inclusief het houden van de Spelen”, schrijft Bach aan de atleten. „Het IOC wil onderdeel van de oplossing zijn. Daarom is het beschermen van de gezondheid van alle betrokkenen en het inkapselen van het virus leidend in alle beslissingen die we nemen over de Spelen van Tokio 2020.”

Uitstellen van de Spelen betekent volgens het IOC dat bepaalde sportlocaties mogelijk niet meer beschikbaar zijn. Ook zijn bij elkaar al voor miljoenen aan hotelovernachtingen geboekt. „Bovendien moet de internationale sportkalender voor tenminste 33 olympische sporten aangepast worden. Dat zijn slechts een paar van de vele, vele uitdagingen”, aldus het IOC.

Lees hier de gehele, door Thomas Bach ondertekende brief van het IOC

Wat alle betrokkenen volgens Bach delen, is de enorme onzekerheid. „Deze onzekerheid zorgt voor spanning en twijfels over een positieve toekomst. Het vernietigt de hoop. Deze onzekerheid komt ook omdat, op dit moment, niemand betrouwbare uitspraken kan doen over de duur van onze strijd tegen dit virus.”