Nieuws/Sport
786884594
Sport

Chef de mission Carl Verheijen en technisch directeur Maurits Hendriks blikken vooruit

’Twintig medailles voor Nederland op Winterspelen is echt reëel’

Carl Verheijen

Carl Verheijen

Chef de mission Carl Verheijen heeft de ambitie uitgesproken dat TeamNL op de Olympische Spelen in Beijing richting de twintig medailles gaat. „We hebben meer starts en zijn iets breder dan bij de vorige Spelen”, aldus de oud-schaatser die in Beijing voor het eerst de chef de mission is.

Carl Verheijen

Carl Verheijen

Het minimumaantal van zo’n vijftien schaatsmedailles werd eerder op de avond tijdens de teamoverdracht genoemd door technisch directeur Rémy de Wit van schaatsbond KNSB. Dat minimum is iets waar de Nederlandse ploeg zeker naar moet streven, vindt Verheijen. „Maar onze ambitie gaat echt richting de twintig medailles.” Dat beaamt ook technisch directeur Maurits Hendriks. „Die ambitie is echt reëel.”

Op de Spelen van Pyeongchang haalde Nederland twintig medailles waarvan acht keer goud. Vier jaar eerder in Sotsji waren er zelfs 24 medailles, waarvan ook acht keer goud. „We hebben een ongelofelijke schaalsprong gemaakt in 2014”, zegt Hendriks. „Daarvoor zaten we rond de zes medailles per Spelen. Dat zijn we bijna alweer vergeten.”

Verheijen en Hendriks zijn er wel trots op dat TeamNL met een gevarieerde ploeg in actie zal komen in Beijing. Vooral kunstschaatsster Lindsay van Zundert en alpineskiester Adriana Jelinkova komen uit op disciplines waarin Nederland lang geen deelname heeft gehad.

Beiden wijzen op het belang van de jeugdolympische spelen waarbij meerdere atleten eerder in actie zijn gekomen en waar Verheijen in 2012 en 2016 de chef de mission was. „Die sporters die toen al in het vizier waren zijn we blijven ondersteunen en die hebben dat ook waargemaakt. Dat is hun verdienste”, zegt Hendriks. Verheijen noemde daarbij al naast Jelinkova, skeletonster Kimberley Bos en shorttrackster Suzanne Schulting.

Hendriks noemt het wel een tegenvaller dat de curlingers de stap niet hebben kunnen maken. „We hebben daar stevig in geïnvesteerd. Die waren er twee tot drie jaar geleden dichter bij. We willen heel graag een teamsport erbij hebben. De ijshockeysters hebben ook best grote stappen gezet maar hebben het niet gehaald.”