7878
Autosport

Max maakt zich niet druk: ’Voor mij verandert er niets’

Poeha rond Verstappen over telefoontje

Max Verstappen

Max Verstappen

De vierde plaats van Max Verstappen in de kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië was een keurig resultaat, maar het was geen verklaring voor de enorme drukte meteen na afloop van de sessie in het motorhome van Red Bull Racing.

Max Verstappen

Max Verstappen

Het was dringen geblazen bij het internationale perspraatje van de Limburger. De aanleiding? Een telefoontje van Mercedes-teambaas Toto Wolff aan vader Jos Verstappen.

,,Er waren maar weinig vragen over het verloop van de kwalificatie”, zegt Max Verstappen quasi-verbaasd meteen na de sessie. Hij ziet de humor er duidelijk wel van in. Maar verder laat alle commotie hem koud. ,,Voor mij verandert er niets.”

Toto Wolff

Toto Wolff

In het bewuste telefoontje van Wolff zou de Oostenrijker voorzichtig aangegeven hebben dat Max Verstappen er goed aan zou doen zich afzijdig te houden in de onderlinge titelstrijd tussen Nico Rosberg en Lewis Hamilton. De Duitser kan zich morgen bij winst in de voorlaatste race van het seizoen verzekeren van de wereldtitel. Zijn voorsprong in de WK-stand bedraagt 19 punten. Voor Hamilton lijkt Interlagos de laatste kans om het tij te keren, aangezien er bij de seizoensafsluiter in Abu Dhabi doorgaans geen gekke dingen gebeuren.

,,Max vertrouwt zijn vader en dat is de enige persoon naar wie hij écht luistert. Als hij het wereldkampioenschap beslist door een aanrijding met Nico of Lewis, zou dat slecht zijn voor zijn reputatie. Ik wilde dat hij zich dat realiseert”, verklaarde Wolff zijn bedoelingen. Bij de vorige GP in Mexico, twee weken geleden, raakten Verstappen en Rosberg elkaar nog in de eerste bocht. Dat incident liep met een sisser af.

Helmut Marko en Max Verstappen in gesprek.

Helmut Marko en Max Verstappen in gesprek.

Hoewel Red Bulls-motorsportadviseur Helmut Marko zich vooral in eerste instantie druk maakte over het feit dat Wolff het gewaagd had middels een telefoontje aan een vader één van ‘zijn’ rijders te beïnvloeden, deden de Verstappens zelf er tamelijk luchtig over. ,,We bellen wel vaker”, was zo ongeveer alles wat Jos Verstappen erover kwijt wilde.

En ook Max Verstappen haalde zijn schouders erover op. ,,Het was gewoon een telefoontje over van alles en nog wat. Ze bellen wel vaker met elkaar. Dat moet kunnen toch? Nee, ik verspil er verder geen energie aan. Ik ben hier om te racen voor Red Bull, niet voor Mercedes. Ik zal mijn benadering zeker niet veranderen. Ik blijf gewoon mijn best doen. Voor ons vallen er ook nog WK-punten te verdienen, niet alleen voor Mercedes.”

Lewis Hamilton en Nico Rosberg

Lewis Hamilton en Nico Rosberg

Hij zegt verder weinig te merken van de oplopende spanning bij het team van Mercedes nu het gevecht om het wereldkampioenschap richting de climax gaat. ,,Maar daarvoor sta ik er ook te ver vanaf. Binnen het team zal dat anders zijn. Als Lewis nog iets wil, zal het hier moeten gebeuren. Tot nu toe doet hij alles goed in ieder geval”, aldus Verstappen, verwijzend naar de uitslag van de kwalificatie, waarbij de Brit zich overtuigend verzekerde van pole position. Achter hem legde Rosberg beslag op P2.

Verstappen werd op de valreep voor P3 afgetroefd door Ferrari-coureur Kimi Räikkönen, maar bleef wel opnieuw zijn teamgenoot Daniel Ricciardo (P6) voor. In het onderlinge kwalificatieduel is de stand inmiddels 10-6, nog wel in Australisch voordeel.

Gisteren vielen er tijdens de kwalificatie voorzichtig een paar druppels, maar tijdens de race vandaag wordt er daadwerkelijk regen verwacht. De kans daarop is volgens de weerexperts van Formula One Management tachtig procent. Het zou Verstappen goed uitkomen, aangezien de Red Bulls dan beter tot hun recht komen en motorvermogen minder bepalend is voor een goed resultaat. Bovendien komt het dan meer aan op de kwaliteiten van de coureurs. Verstappen meent dat Rosberg daarentegen minder gelukkig zal zijn bij neerslag. De laatste staat bepaald niet bekend als een regenrijder, in tegenstelling tot Hamilton.

Max Verstappen en Nico Rosberg tijdens de GP van Mexico.

Max Verstappen en Nico Rosberg tijdens de GP van Mexico.

,,Ik denk dat het mentaal misschien wel doorwerkt bij Rosberg als het daadwerkelijk gaat regenen. Bij Hamilton zeker niet. Die is daar helemaal niet mee bezig, joh. Ik ook niet. Ik stap gewoon in de auto en ga gas geven. Ik denk sowieso nooit over dat soort dingen na. Mentaal dit, mentaal dat, het zal allemaal wel. Als je teveel nadenkt kun je beter bij een psychiater op de bank gaan liggen dan achter het stuur van een raceauto gaan zitten.”

Het telefoontje van Toto Wolff zal bij Max Verstappen in ieder geval geen enkele rol spelen. ,,Het is altijd positief als mensen over je praten of aan je denken. Dat betekent dat je in ieder geval iets goed doet. Maar ik focus me gewoon volledig op het racen. Inderdaad, zoals altijd.”