Sport/Schaatsen
7884
Schaatsen

Kjeld Nuis: 'Ik haat wat er vorig jaar is gebeurd'

Kjeld Nuis snelt door de bocht.

Kjeld Nuis snelt door de bocht.

Met een gebalde vuist en een grijns van oor tot oor rijdt Kjeld Nuis zijn laatste ronde op de ijsbaan van Harbin, na zijn zeer beladen zege op de 1000 meter (1.09,57) van de eerste World Cup. In de slotrit deelt hij zijn aartsrivaal Pavel Kulizhnikov (1.09,96) een keiharde tik uit.

Kjeld Nuis snelt door de bocht.

Kjeld Nuis snelt door de bocht.

De spanning is meteen voelbaar, als Nuis en Kulizhnikov plaatsnemen op hun startplaatsen. De 27-jarige Nederlander gunt de 22-jarige Rus geen blik waardig, laat staan dat hij hem de hand schudt.

Nuis slaat nog een paar keer keihard tegen zijn bovenbenen, slaakt een diepe zucht en rijdt vervolgens een dijk van een rit. Een paar minuten na zijn magistrale overwinning loopt hij dolgelukkig de mixed zone onder de ijsbaan binnen.

Fantastische start

"Wát een manier om het internationale seizoen te beginnen”, straalt Nuis. "Ik was gefocust op m’n rit, maar moet eerlijk bekennen dat ik wel het beste in mezelf naar boven haal als ik tegen ’hem’ rijd. Ik haat hem niet, maar ik haat wel wat er vorig jaar is gebeurd. Dat heeft mijn seizoen gewoon net iets minder mooi gemaakt. Dat vind ik nog steeds erg jammer.”

Nuis werd destijds tweede bij de WK sprint en won zilver (1500 meter) en brons (1000 meter) bij de WK afstanden, met telkens Russische schaatsers voor zich. Niet veel later werd onder anderen Kulizhnikov positief bevonden op het verboden middel meldonium, waardoor hij voorlopig werd geschorst en de World Cup-finale in Heerenveen miste.

Straf ontlopen

Bij zijn tweede dopingzaak ontliep Kulizhnikov een nieuwe straf, omdat hij kon bewijzen dat hij sinds 1 januari geen meldonium meer had gebruikt. De Rus mocht dus ook al zijn prijzen houden. Nuis vindt nog steeds dat het zaakje stinkt en wil dit seizoen daarom niets liever dan Kulizhnikov op alle fronten verslaan. Met de zege op de 1000 meter in Harbin is zijn eerste missie geslaagd.