7952
Autosport

Formule 1-race vol crashes en neutralisaties

Chaos in kletsnat Sao Paulo

Max Verstappen passeert Kimi Raikkonen.

Max Verstappen passeert Kimi Raikkonen.

De Grand Prix van Brazilië is door zware regenval veranderd in een gekkenhuis.

Max Verstappen passeert Kimi Raikkonen.

Max Verstappen passeert Kimi Raikkonen.

Ruim voor de start crashte Romain Grosjean zijn Haas al op de natte baan, toen hij vanuit de pitstraat naar de startopstelling reed. Vervolgens werd de start tien minuten uitgesteld en vertrokken de auto's uiteindelijk van achter de safety car.

Na een ronde of acht dook de Mercedes met de oranje lichten naar binnen en mocht er geracet worden, waarna Verstappen gelijk de derde plek veroverde. Al snel volgden de eerst pitstops, waarbij sommige rijders al intermediate-banden met minder profiel haalden.

Crashes

Na vijftien ronden crashte Marcus Ericsson (Sauber) hard bij de ingang van de pitstraat. De Nederlander van Red Bull Racing en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo konden de Zweed maar net ontwijken toen ze nieuwe (intermediate-)banden wilden halen. Omdat de pitstraat echter net (formeel) gesloten werd, kreeg Ricciardo later een straf van vijf seconden voor zijn actie. De Australiër was net wat later dan Verstappen. 

De safety car kwam na het ongeluk weer naar buiten en liet in ronde twintig het veld weer gaan. Direct daarop schoof Kimi Raikkonen (Ferrari) in de muur. Ditmaal werd de wedstrijd stilgelegd met een rode vlag.

Rode vlag

Om 18.21 uur Nederlandse tijd werd de race weer hervat, maar na een aantal ronden achter de safety car werd wederom de rode vlag uitgehangen om de race stil te leggen. Het Braziliaanse publiek was het daar duidelijk niet mee eens en joelde het F1-circus luidkeels uit.

Om 19.05 uur Nederlandse tijd werden de auto's wederom de baan op gestuurd, waarbij Verstappen direct na de eerste bochten Nico Rosberg wist te passeren en P2 pakte.