Sport/Voetbal
796363475
Voetbal

Pittige loting voor Oranje Leeuwinnen op Olympische Spelen

Lieke Martens met bondscoach Sarina Wiegman

Lieke Martens met bondscoach Sarina Wiegman

AMSTERDAM - De Oranje Leeuwinnen spelen op de Olympische Spelen komende zomer in Tokio in groep F, een poule met Brazilië, China en Zambia.

Lieke Martens met bondscoach Sarina Wiegman

Lieke Martens met bondscoach Sarina Wiegman

Dat heeft de loting woensdag uitgewezen. Oranje opent het toernooi woensdag 21 juli om 13.00 uur tegen Zambia. Zaterdag 24 juli volgt om 13.00 uur de ontmoeting met Brazilië en dinsdag 27 juli is China vanaf 13.30 uur de laatste opponent in de poulefase.

Nederland is groepshoofd, net als gastland Japan en wereldkampioen de Verenigde Staten. De potindeling was gemaakt op basis van de wereldranglijst, waarop Nederland de derde plek inneemt achter de VS en Duitsland, dat zich niet heeft geplaatst voor het olympische voetbaltoernooi. Japan lootte Canada, Groot-Brittannië en Chili en de Verenigde Staten werden gekoppeld aan Zweden, Australië en Nieuw-Zeeland.

Brazilië is op de huidige wereldranglijst de nummer 7, China staat op de 14e plek en Zambia is de nummer 104.

De nummers 1 en 2 van alle drie de groepen gaan naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers 3. Het voetbaltoernooi wordt verspreid over Japan gespeeld in zes steden: Tokio, Sapporo, Miyagi, Kashima, Saitama en Yokohama.

Oranje verzekerde zich bij het WK van 2019 van de eerste deelname aan de Spelen. De vrouwen van bondscoach Sarina Wiegman haalden als Europees kampioen in Frankrijk de finale, waarin de Amerikaanse ploeg te sterk was (0-2).