Sport/Wielrennen
796423377
Wielrennen

KNWU-selectie bekend

Baanwielrenners vol ambitie naar WK; teamsprinters gaan voor vijfde keer op rij voor goud

Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg gaan weer voor goud.

Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg gaan weer voor goud.

De Nederlandse baanploeg reist vol ambitie af naar Saint-Quentin-en-Yvelines waar vanaf 12 oktober de wereldkampioenschappen baanwielrennen plaatsvinden. Met name bij de sprinters is de doelstelling hoog. Op de teamsprint kunnen Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg voor de vijfde keer op rij de wereldtitel veroveren. Dat zou een evenaring zijn van het record van de Fransen die het onderdeel tussen 1997 en 2001 beheersten.

Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg gaan weer voor goud.

Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg gaan weer voor goud.

In die tijd telde Nederland op het nummer, waarbij drie renners vertrekken en er elke ronde één afvalt waarna de derde man de eindtijd bepaalt, nog niet mee. „Ik zal er niet omheen draaien, de mannen gaan ervoor om hun titel op de teamsprint te prolongeren”, zegt René Wolff, de teruggekeerde bondscoach van de baansprinters. „We maken daar zeker ook kans op. Met de Fransen die hard gewerkt hebben om er voor eigen publiek te staan en de Australiërs is de concurrentie stevig en het wordt zeker niet gemakkelijk. De lat ligt hoog, maar een beetje uitdaging is ook fijn.”

Bij de vrouwen ziet Wolff „kansen op een medaille” op de teamsprint, die net als bij de mannen op de openingsdag wordt verreden. Individueel zijn Lavreysen (sprint, keirin) en Hoogland (km tijdrit) titelverdedigers. Bij de vrouwen treedt Shanne Braspennincx aan als regerend olympisch kampioen op het sprintonderdeel keirin.

Duuronderdelen

Bondscoach Nick Stöpler van de duuronderdelen hoopt met zijn grotendeels jonge selectie op enkele medailles. „Maar de focus ligt vooral op het proces en hetgeen gedaan dient te worden om op de lange termijn en straks op de Spelen van Parijs (2024) succesvol te kunnen zijn als land. Dit WK geeft ons ook de optie om de capaciteiten van talentvolle renners te testen.” Zo mag Vincent Hoppezak laten zien wat hij op het omnium kan uitrichten en gaat bij de vrouwen Maike van der Duin op die olympische meerkamp van start.

Zowel op de sprintonderdelen als de duuronderdelen bestaat de Nederlandse ploeg uit tien renners.

Sprint: Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Tijmen van Loon, Sam Ligtlee, Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx, Hetty van de Wouw, Steffie van der Peet en Laurine van Riessen.

Duur: Vincent Hoppezak, Yoeri Havik, Jan-Willem van Schip, Roy Eefting, Philip Heijnen, Amber van der Hulst, Maike van der Duin, Daniek Hengeveld, Marit Raaijmakers en Mylène de Zoete.