Nieuws/Sport
8021
Sport

Oud-Ajacied ziet dat hel losbarst op Nieuw-Zeeland

Bonevacia moet vluchten voor zijn leven

Roly Bonevacia wordt opgeschrikt door een aardbeving in Nieuw-Zeeland.

Roly Bonevacia wordt opgeschrikt door een aardbeving in Nieuw-Zeeland.

Roly Bonevacia, oud-speler van Ajax, NAC Breda en Roda JC, dacht dat zijn laatste uur had geslagen. De Nederlandse profvoetballer, tegenwoordig uitkomend voor Wellington Phoenix in Nieuw-Zeeland, moest gisteren vluchten met zijn gezin (vrouw en twee kinderen) toen voor zijn gevoel de hel los brak op het eiland waar hij woont.

Roly Bonevacia wordt opgeschrikt door een aardbeving in Nieuw-Zeeland.

Roly Bonevacia wordt opgeschrikt door een aardbeving in Nieuw-Zeeland.

Vertel eens wat er gebeurde.

Bonevacia: "We hadden de dag ervoor een wedstrijd gespeeld en ik was thuis bij mijn gezin. Ik was binnen en dacht dat ik eerst heel zware voetstappen hoorde. Ik dacht, dat is raar. Want er is hier niemand in de buurt. Daarna begonnen de stenen op straat tegen elkaar te klinken, het huis ging schudden en alle glazen rinkelden. Op het laatst ging het hele huis heen en weer. Het was zo verschrikkelijk eng.”

Tijd om naar buiten te vluchten?

"Precies, ik maakte de voordeur open en heb mijn gezin mee naar buiten gesleurd. Op het moment dat ik naar buiten kwam, zag ik een ongelooflijke lichtflits. Ik weet nog steeds niet waar die bal elektriciteit vandaan kwam. Van een brekende elektriciteitsmast? Misschien. Het enige wat door mijn hoofd spookte was: dit kan wel eens het einde zijn. Er zijn hier wel vaker aardschokken en bevingen, maar zo erg als dit niet. De wegen scheurden en we hoorden meteen dat er een groot tsunamigevaar was. Die waarschuwing is nog steeds van kracht.”

Niet het ideale plaatje als je voor je carrière naar het buitenland gaat?

"Ik wist dat in Nieuw-Zeeland regelmatig schokken zijn. Maar nooit dichtbij, zoals nu. Deze was 6,9 op de schaal van Richter op de plek waar ik woon. Op zo’n moment denk ik wel, is dit het allemaal wel waard. Ik heb nog een contract tot volgend jaar. Het liefst zou ik nu het vliegtuig pakken, maar zo werkt het niet.”

En nu?

"Ik zit op dit moment bij vrienden op een berg, in een hoger gelegen gebied. We gaan zo meteen terug naar ons huis om de schade te bekijken daar. Ik heb eerst de familie in Nederland gerustgesteld dat we niet gewond zijn en dat alles met ons oké is. Het is allemaal nog niet voorbij en heel angstaanjagend.”