Nieuws/Sport
8034
Sport

Teruggekeerde routinier ontsteld over niveau van Oranje

Robben kraakt harde noten

Arjen Robben maakte tegen Luxemburg de 1-1.

Arjen Robben maakte tegen Luxemburg de 1-1.

Arjen Robben heeft na afloop van Luxemburg-Nederland (1-3) harde noten gekraakt over Oranje. ,,De beleving en instelling van de jongens is wel goed. Het was absoluut geen kwestie van niet willen. Bij vlagen is het een kwaliteitsprobleem”, analyseerde de aanvoerder die na de rust in de kleedkamer achterbleef met lichte hamstringklachten.

Arjen Robben maakte tegen Luxemburg de 1-1.

Arjen Robben maakte tegen Luxemburg de 1-1.

Op de vraag of Robben schrok van het niveau, antwoordde hij in de Luxemburgse vrieskou ondubbelzinnig. ,,Ik word er in elk geval niet vrolijk van. En ik ben waarschijnlijk niet de enige. Het ging heel moeizaam. Daarbij kwam ook nog eens dat Luxemburg veel te vaak kon counteren. Natuurlijk ging het uiteindelijk om de drie punten. We staan nu tweede, dus het doel is bereikt. De uitvoering was echter niet best. In de tweede helft kwamen we niet echt meer in de problemen, maar creëerden we nog niet eens heel veel.”

Op verzoek probeerde hij de vinger op de zere plek te leggen. ,,Als we het initiatief hebben, hebben we vrij veel moeite. Dat zag je tegen België ook heel duidelijk. In balbezit moeten we de rust bewaren, een stukje slimmer zijn. Net als tegen België maakten we verkeerde keuzes, gaven we moeilijke ballen en kwamen we niet in ons spel. We speelden gewoon absoluut niet goed. Het moet echt heel veel beter als we naar Rusland willen. Dan moet het niveau paar stapjes omhoog.”

Bondscoach Danny Blind.

Bondscoach Danny Blind.

De harde kritiek rechtvaardigde de vraag of Robben de volgende keer nog wel fluitend naar Huis ter Duin komt. ,,Ik vind het zeker nog wel leuk. Het klinkt misschien als een cliché, maar ik kom nog steeds met heel veel plezier en probeer in mijn rol te helpen, er het beste van te maken. Maar je moet de realiteit onder ogen zien. En op dit moment spelen we met het Nederlands elftal gewoon niet op het niveau dat we gewend zijn.”

Ondanks het belabberde spel op het spekgladde veld in het Groothertogdom, vond Robben niet dat Nederland zich al op de tweede plaats moet richten. ,,Voetbal is voetbal. Als we gewoon nu Bulgarije uit en Luxemburg thuis winnen, waarom zou je dan niet stiekem in Frankrijk kunnen winnen. Maar dan moeten we wel iets beter voor de dag komen.”