Sport/Autosport
803700780
Autosport

Vandoorne wereldkampioen Formule E

Vandoorne tijdens de laatste race van het seizoen.

Vandoorne tijdens de laatste race van het seizoen.

De Belgische autocoureur Stoffel Vandoorne heeft de wereldtitel in de Formule E veroverd. Vandoorne is de opvolger van zijn Nederlandse teamgenoot Nyck de Vries, die vorig jaar de titel veroverde namens Mercedes. De 30-jarige Belg stelde het kampioenschap veilig tijdens de slotrace van het seizoen in Seoul, de honderdste E-prix in de in 2014 gestarte elektrische raceklasse.

Vandoorne tijdens de laatste race van het seizoen.

Vandoorne tijdens de laatste race van het seizoen.

Vandoorne verdedigde daarin een voorsprong van 21 punten op Mitch Evans, de Nieuw-Zeelander die een dag eerder in de Zuid-Koreaanse hoofdstad de vijftiende E-prix van het seizoen had gewonnen. Evans kwam zondag in de kwalificatie echter niet verder dan de dertiende plaats, terwijl Vandoorne vanaf de vierde plek startte.

De Nieuw-Zeelander wist in de race weliswaar wat posities op te schuiven, maar niet genoeg om de Belg van de titel af te houden. Vandoorne eindigde op het circuit in en om het Olympisch Stadion van Seoul als tweede, achter de Zwitser Edoardo Mortara en bezorgde Mercedes met een dubbele wereldtitel een afscheid in stijl. Mercedes vertrekt na drie jaar al weer uit de Formule E, om zich volledig te focussen op de Formule 1.

"Dit is het beste gevoel ooit", zei Vandoorne, die de titel pakte met 33 punten voorsprong op Evans. "We hebben dit seizoen heel constant gepresteerd en iets speciaals bereikt." De Belg won in het achtste seizoen van de Formule E weliswaar slechts één race en de Nieuw-Zeelander vier, maar hij eindigde in de helft van de zestien races op het podium en presteerde vooral constanter.

Vandoorne en De Vries, die al vroeg in de race uitviel na een botsing met de Duitser Pascal Wehrlein, bezorgden Mercedes net als vorig jaar de wereldtitel bij de constructeurs. Robin Frijns, de tweede Nederlander in de Formule E, werd in Seoul als vierde afgevlagd.

Vandoorne reed eerder enkele jaren in de Formule 1 voor McLaren. De Vries wil ook graag de Formule 1 in. De Nederlander mocht dit jaar al twee keer een vrije training rijden, bij Williams (in Spanje) en bij Mercedes (in Frankrijk). Bij het Duitse Formule 1-team zijn De Vries en Vandoorne de reservecoureurs.