Sport/Voetbal
804264053
Voetbal

Verrassende comeback Luis Enrique

Luis Enrique

Luis Enrique

MADRID - Luis Enrique gaat weer aan de slag als bondscoach van het Spaanse voetbalelftal. De 49-jarige Spanjaard legde zijn functie vijf maanden geleden neer, omdat zijn dochter Xana ernstig ziek was. Het meisje overleed eind augustus op 9-jarige leeftijd aan botkanker.

Luis Enrique

Luis Enrique

Luis Enrique keert nu terug als bondscoach. Hij neemt de nationale ploeg weer over van Robert Moreno, die assistent was onder Luis Enrique en in juni werd gepromoveerd tot hoofdcoach. Onder leiding van Moreno plaatste de wereldkampioen van 2010 zich op overtuigende wijze voor het EK van volgend jaar. Spanje bleef in de kwalificatie ongeslagen en eindigde met 26 punten als eerste in de groep.

Moreno verscheen maandag na de afsluitende zege in Madrid op Roemenië (5-0) niet op de persconferentie. Hij zou in tranen afscheid hebben genomen van zijn spelers. Volgens Spaanse media keert Moreno ook niet meer terug in de rol van assistent.

„Robert stuurde ons maandag een bericht met de mededeling dat hij vertrekt, zodat hij de terugkeer van Luis Enrique niet in de weg staat”, zei bondsvoorzitter Luis Rubiales op een persconferentie die maar liefst 1,5 uur duurde. „Iedereen wist dat de deur voor Luis Enrique altijd is blijven openstaan.”

Het contract van de teruggekeerde bondscoach loopt tot en met het WK van 2022 in Qatar, ongeacht de resultaten van Spanje volgend jaar op het EK. Luis Enrique werkte tussen 2014 en 2017 als trainer bij FC Barcelona, waarmee hij heel wat prijzen pakte met als hoogtepunt de eindzege in de Champions League in 2015. Na het WK van 2018 volgde hij Fernando Hierro op als bondscoach.