Sport/Schaatsen
804884459
Schaatsen

Sven Kramer van slag door gezondheidsprobleem in familie

Sven Kramer

Sven Kramer

HAMAR - Sven Kramer heeft vaker dit seizoen de woorden uitgesproken dat hij ’een slechte week achter de rug heeft’, maar de manier waarop hij woensdagavond in Hamar met de mededeling kwam, verraadde onmiddellijk dat het veel ernstiger was. En dat bleek ook in de korte, verwarrende boodschap waarmee hij in feite ook een kruis zette door zijn ambities bij de WK Allround.

Sven Kramer

Sven Kramer

„Er is een groot gezondheidsprobleem in de familie, en dat is voor de persoon in kwestie zo ernstig, dat het voor alle betrokkenen een moeilijke en heftige week is geweest”, zo begon de Friese recordkampioen, terwijl hij nog net de tranen kon bedwingen.

Kramer vervolgde: „Dat heeft ervoor gezorgd dat ik mij op geen enkele manier heb kunnen voorbereiden op dit wereldkampioenschap. Maar dat is op dit moment het minst belangrijke. Ik ben hier toch en doe ook mee aan het toernooi, maar het heeft geen zin om uitgebreid voor te beschouwen, lijkt me. Verder vraag ik iedereen hier aanwezig respectvol om te gaan met dit nieuws en verder terughoudend te zijn”, zo besloot Kramer zijn ultrakorte toelichting.

Recordhouder Kramer pakte negen keer de wereldtitel allround. In de laatste twee jaar moest hij voorrang verlenen aan ploeggenoot Patrick Roest.

Jac Orie

Coach Jac Orie van Team Jumbo-Visma voegde eraan toe dat het bij Kramer om privé-omstandigheden gaat. „Daar kan ik verder niks over zeggen. Of het verstandig is van hem dat hij aan het WK meedoet? Ja, dat zijn altijd gevoelskwesties. Als je het gevoel hebt dat je hier toch wilt rijden, is dat aan de rijder zelf om dat te beslissen. Achteraf kun je makkelijk praten, maar vooraf is het een stuk moeilijker. Het blijven heel lastige afwegingen. Van buitenaf kun je daar heel moeilijk iets over zeggen.”

Kramer is een liefhebber in ’hart en nieren’ zei Orie ook nog. „Als hij hier aan het WK deelneemt, gaan we ook op een normale wijze de wedstrijden in. Hoe het verloopt, durf ik niet te zeggen. Er zit nu een heel grote factor bij. Of ik hem geadviseerd heb om af te zeggen? Nee, dat heb ik niet gedaan. Ik heb er wel met hem over gesproken en heb aangegeven dat het zijn beslissing is. De een reageert op dit soort omstandigheden anders dan de ander.”