Nieuws/Sport
805595717
Sport

Keniaan Kipchumba wint marathon Amsterdam

Vincent Kipchumba wint de marathon van Amsterdam

Vincent Kipchumba wint de marathon van Amsterdam

AMSTERDAM - Vincent Kipchumba heeft de 44e editie van de marathon van Amsterdam gewonnen. De Keniaan finishte na 42,195 kilometer in het Olympisch Stadion in een tijd van 2.05.09. Hij bleef ondanks bijna ideaal loopweer - een graadje of 11 en nauwelijks wind - boven het parcoursrecord, dat de Keniaan Lawrence Cherono vorig jaar op 2.04.06 zette.

Vincent Kipchumba wint de marathon van Amsterdam

Vincent Kipchumba wint de marathon van Amsterdam

Het duurde lang voordat de marathon vooraan tot ontbranden kwam. Tot 5 kilometer van de finish bestond de kopgroep nog altijd uit acht atleten, netjes verdeeld over vier Kenianen en vier Ethiopiërs. Toen de Keniaan Elisha Rotich na 38 kilometer versnelde, dunde de groep snel uit en konden alleen nog Kipchumba, de Ethiopiër Solomon Deksisa en de Ethiopiër Betesfa Getahun mee.

Kipchumba zette vervolgens bij het uitkomen van het Vondelpark en vlak voor het binnenlopen van het Olympisch Stadion aan voor een beslissende demarrage. Deksisa arriveerde als tweede in 2.05.16, Rotich werd derde in 2.05.18.

Kipchumba werd vooraf niet tot de topfavorieten gerekend, maar de 29-jarige Keniaan was wel iemand om in de gaten te houden. Hij won begin dit jaar al de marathon van Wenen in 2.06.56.

De strijd om de zege speelde zich af ver voor Abdi Nageeye. Nederlands beste marathonloper kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. Hij wilde meedoen om de winst en zijn Nederlands record aanscherpen, maar moest halverwege de wedstrijd zijn doelen al bijstellen. De geboren Somaliër had na 10 kilometer al moeite het hoge tempo bij te benen en liet geleidelijk aan de kopgroep gaan. Hij kwam uiteindelijk als negende binnen in 2.07.39, ruim boven zijn recordtijd van 2.06.17, die hij dit voorjaar in Rotterdam liep.

Vrouwen

De Ethiopische atlete Degitu Azimeraw heeft in de marathon van Amsterdam het parcoursrecord bij de vrouwen fors verbeterd. Ze won bij haar debuut op de klassieke afstand van 42,195 kilometer in 2.19.26, ruim onder de 2.21.09 die haar landgenote Meseret Hailu in 2012 liep.

Ook de nummers twee, drie en vier, evenals Azimeraw afkomstig uit Ethiopië, doken onder dat oude parcoursrecord. Tigist Girma finishte in 2.19.52, Azmera Gebru noteerde 2.20.48 en Besu Sado klokte 2.21.03.

De Limburgse Bo Ummels maakte een verdienstelijk debuut. De 26-jarige atlete arriveerde als achtste in het Olympisch stadion en veroverde de Nederlandse titel in 2.32.34.

De weersomstandigheden in Amsterdam waren bijna ideaal voor het lopen van een marathon met een temperatuur van zo’n 11 graden en nauwelijks wind.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo