Sport/Autosport
808789
Autosport

Hartley vervangt Gasly bij Toro Rosso

Brendon Hartley

Brendon Hartley

AUSTIN - De Nieuw-Zeelandse coureur Brendon Hartley maakt volgende week bij de Grote Prijs van de Verenigde Staten zijn debuut in de Formule 1.

Brendon Hartley

Brendon Hartley

De 27-jarige Hartley mag bij Toro Rosso het stoeltje overnemen van Pierre Gasly. De Fransman, die zelf vorige maand debuteerde in de koningsklasse van de autosport als vervanger van Daniil Kviat, keert weer even terug naar de Japanse raceklasse Super Formula waarin hij volgende week bij de slotraces op Suzuka de titel kan pakken.

Gasly reed voor Toro Rosso in de Formule 1 de grands prix van Maleisië (veertiende) en Japan (dertiende). De 21-jarige Fransman maakt het seizoen ook af bij de Italiaanse renstal, maar slaat de GP van de Verenigde Staten over omdat hij nog kans maakt op het kampioenschap in de Super Formula. Als vervanger krijgt Hartley een kans. De Nieuw-Zeelander maakt dit jaar deel uit van het winnende team van Porsche in de 24 Uur van Le Mans.

,,Hoewel deze kans als een verrassing kwam, had ik mijn jongensdroom om de Formule 1 te halen nooit opgegeven'', zei de Nieuw-Zeelander. ,,Ik heb veel geleerd sinds mijn tijd als reserverijder bij Red Bull en Toro Rosso. Ik ben heel dankbaar dat ik deze kans krijg en voel me klaar voor mijn debuut in de Formule 1.''

Hartley vormt in Austin het rijdersduo van Toro Rosso met Kviat, die toch weer mag instappen. De Rus keert terug bij de renstal omdat Carlos Sainz is overgestapt naar Renault, waar hij het stuur overneemt van de Britse brokkenpiloot Jolyon Palmer.