Sport

Kamiel Maase is toptijd na tien jaar kwijt

Nageeye verbetert Nederlands record op de marathon

Door ANP

Abdi Nageeye is nu Nederlands recordhouder op de marathon.

Abdi Nageeye is nu Nederlands recordhouder op de marathon.

Screenshot

Abdi Nageeye heeft zijn gewenste Nederlands record op de marathon binnen.

Abdi Nageeye is nu Nederlands recordhouder op de marathon.

Abdi Nageeye is nu Nederlands recordhouder op de marathon.

Screenshot

De 28-jarige atleet zette in Amsterdam op de klassieke afstand van 42,195 kilometer de klok stil na 2 uur, 8 minuten en 15 seconden officieus. Hij verbeterde de tien jaar oude nationale toptijd van Kamiel Maase, die in 2007 in de hoofdstad 2.08.21 had gelopen. De geboren Somaliër veroverde voor de tweede keer in zijn loopbaan de Nederlandse titel op de marathon.

Vooraf was een persoonlijk record het doel van Nageeye. Dat stond op 2.09.34, dit voorjaar gelopen in de marathon van Rotterdam. Hij repte al wel over de recordtijd van Maase, maar dat was niet de eerste insteek. Dat kon ook later nog wel, al moest dat wel voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020 een feit zijn.

Luchtvochtigheid

Het liep zondag in een snel opwarmend Amsterdam echter voortvarend. Heel even leek er een hapering, na 25 kilometer, maar Nageeye herstelde zijn ritme en na 30 kilometer kwam hij door in 1.31.10 een gloorde er al een lage 2.08. De luchtvochtigheid was hoog en de temperatuur schommelde rond de 16 graden Celsius, zware omstandigheden voor een marathon, maar de Nederlandse toploper leek er geen hinder van te ondervinden. Hij raapte achterblijvers op en kwam onder luid gejuich het Olympisch Stadion binnen.

Op het laatste rechte stuk zag hij aan de klok boven het finishlint al dat het goed zat. Uiteindelijk waren het maar vijf seconden die hij sneller was dan Maase in 2007, maar het geluk was groot. Nageeye nam uitgebreid de tijd om te knielen en het tartan van de atletiekbaan te kussen.

Lees meer over