Sport

Cherono wint marathon Amsterdam in recordtijd

Door ANP

Lawrence Cherono is de snelste op de marathon van Amsterdam.

Lawrence Cherono is de snelste op de marathon van Amsterdam.

ANP

De Keniaanse atleet Lawrence Cherono heeft de 42e editie van de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven.

Lawrence Cherono is de snelste op de marathon van Amsterdam.

Lawrence Cherono is de snelste op de marathon van Amsterdam.

ANP

Hij won de klassieker over 42,195 kilometer door de hoofdstad in een officiële tijd van 2.05.09. Daarmee verbeterde hij het parcoursrecord, dat vorig jaar op 2.05.21 was gezet door de Keniaan Daniel Wanjiru.

Spannend duel

Cherono maakte er een spannend duel van met zijn landgenoot Norbert Kigen. Dat duo was vooraan overgebleven na een afvalrace, die begon met een kopgroep van zestien hardlopers. De twee Kenianen liepen zij aan zij het Olympisch Stadion binnen en sprintten op de finish af. Cherono beschikte over de beste benen. Kigen eindigde als tweede in 2.05.13. Abraham Kiptum maakte het podium volledig Keniaans; hij werd derde in 2.05.26.

Cherono was dit voorjaar nog tweede geworden in de marathon van Rotterdam. Hij liep toen een persoonlijk record van 2.06.21. In Amsterdam dook hij ruim onder die tijd. De 29-jarige Keniaan boekte al zijn vierde zege op een marathon; hij was ook al eens de beste in Praag, Honolulu en Sevilla.

Tol betalen

De grote favoriet voor de eindzege, Tesfaye Abera uit Ethiopië met een persoonlijk record van 2.04,24, haakte na zo'n 33 kilometer af. Op dat moment liepen er nog vijf atleten vooraan. Van dat vijftal gaf Amos Kipruto lange tijd het tempo aan. Hij hield het schema op het parcoursrecord, maar moest de tol betalen voor zijn inspanningen en loste na 38 kilometer. In de slotfase moest ook Kiptum zijn twee landgenoten laten gaan.

Abdi Nageeye pakte het Nederlands record. De 28-jarige atleet zette de klok stil na 2 uur, 8 minuten en 16 seconden. Hij verbeterde de tien jaar oude nationale toptijd van Kamiel Maase, die in 2007 in de hoofdstad 2.08.21 had gelopen.

Lees meer over