Sport/Wielrennen
815302754
Wielrennen

Nathan Van Hooydonck zit na verlies van pasgeboren zoontje wel weer op fiets

Belg van Jumbo-Visma krabbelt langzaam op na drama: ’Koers is op dit moment nog bijzaak’

Nathan Van Hooydonck tijdens het trainingskamp van Jumbo-Visma in Spanje.

Nathan Van Hooydonck tijdens het trainingskamp van Jumbo-Visma in Spanje.

Nathan Van Hooydonck (26) en zijn vriendin Alicia Cara verloren eind 2021 hun pasgeboren zoontje Thiago. De 26-jarige renner van Jumbo-Visma is desondanks aanwezig in Spanje, waar de ploeg een trainingskamp heeft belegd, en sprak dinsdag voor het eerst over het verlies met de pers.

Nathan Van Hooydonck tijdens het trainingskamp van Jumbo-Visma in Spanje.

Nathan Van Hooydonck tijdens het trainingskamp van Jumbo-Visma in Spanje.

„Het gaat best oké met mij”, zegt Van Hooydonck. „Al zijn de voorbije drie weken natuurlijk helemaal geen fijne periode geweest. De ene dag lukt het beter dan de andere om het van mij af te zetten. Mijn vriendin Alicia was veel sterker dan ik tijdens alles wat er gebeurd is. Zij heeft mij erdoor getrokken. Ik had het moeilijk op momenten dat het beter ging met haar en andersom. Dus we konden eigenlijk altijd elkaar héél goed steunen. Het feit dat ik hier vandaag ben en in Spanje mijn voorbereiding kan hervatten heb ik honderd procent aan haar te danken”, aldus Van Hooydonck tegenover Het Nieuwsblad.

„Eerlijk, ik had niet gedacht dat ik hier nu zou zijn. Ik voel mij schuldig om te vertrekken. Het was Alicia die zei: ’Ga er gewoon naartoe, want ik denk dat het goed zal zijn voor jou. Als je het na drie dagen beu bent, kom je gewoon lekker naar huis.’ En ze had gelijk, want ik ben héél blij dat ik hier ben. Ik kan met de jongens fietsen en opnieuw een beetje prof zijn. Op 31 december hadden we de begrafenis van Thiago. En op 1 januari ben ik weer gaan trainen. Ik heb vier uur gefietst en daar haalde ik enorm veel voldoening uit. Daar was ik heel blij om. Als dat niet het geval was geweest, had ik echt niet geweten hoe ik weer had moeten beginnen.”

"Ik heb het overlijden nog geen plek kunnen geven, maar ik ben op de goede weg"

Van Hooydonck heeft van de ploeg een aparte hotelkamer gekregen en krijgt alle steun van de leiding. „Koers is op dit moment nog wel bijzaak. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt dat als ik een mindere dag heb, ik dat tijdig kan aangeven. Ik ben in december thuisgekomen van een eerder trainingskamp en heb toen niet meer gefietst tot 1 januari. Daar had ik geen behoefte aan. Ik wou enkel en alleen bij Alicia zijn. Samen onze gedachten verzetten. Het was een kutperiode, maar dankzij haar kom ik er wel door. Ik heb het overlijden nog geen plek kunnen geven, maar ik ben op de goede weg. Of ik een conditionele achterstand heb? Dat kan mij eigenlijk niks schelen. Ik probeer nu gewoon zo goed mogelijk beter te worden zonder mezelf voorbij te lopen.”