Sport/Autosport
8159
Autosport

'Alleen Ayrton Senna kon dit'

F1-wereld lyrisch over Max Verstappen

Max Verstappen

Max Verstappen

SAO PAULO - De vraag of Max Verstappen met een betere bandenstrategie de Braziliaanse Grand Prix had kunnen winnen, zal nooit beantwoord worden. Maar misschien wel. Na de race was er zelfs bij Red Bull Racing niemand die maalde om de gemiste kans. Daarvoor was de regenshow die Verstappen ten beste had gegeven te mooi geweest.

Max Verstappen

Max Verstappen

„We zijn getuige geweest van iets heel, heel speciaals”, oordeelde Red Bull-teambaas Christian Horner. Volgens hem was de inhaalrace van Verstappen op het circuit van Interlagos vergelijkbaar met de iconische race van Ayrton Senna in 1984 in de straten van Monaco. Ook in de regen. De Braziliaan rukte toen op van plaats dertien naar plaats twee. „Dit is van hetzelfde niveau.”

Reïncarnatie van Senna

Op de Braziliaanse televisie werd Max Verstappen al meteen de reïncarnatie van Senna genoemd, in Braziliaanse kranten werd gisteren overal de vergelijking gemaakt met de legende van weleer.

Ayrton Senna

Ayrton Senna

Verstappen wist in de slotfase van de race vanuit ogenschijnlijk kansloze positie (P14) in zestien ronden tijd alsnog het podium te bereiken, vooral door toedoen van enkele fenomenale inhaalacties. Horner: „Max verloor bij iedere inhaalactie nauwelijks tijd. Zijn derde plaats in deze omstandigheden zegt alles over zijn enorme talent.”

Ongeloflijk

Helmut Marko, de motorsportadviseur van Red Bull, leek licht geëmotioneerd toen hem gevraagd werd naar de one-man-show van Verstappen. „Het was ongelooflijk wat ik heb gezien.”

Marko is de man die Max Verstappen twee jaar geleden zijn eerste Formule 1-contract voorschotelde, nadat hij hem in de regen had zien schitteren in een Formule 3-race op de Duitse Norisring. De toen nog 16-jarige Verstappen, bezig aan zijn eerste jaar in de autosport, rolde het hele veld op en deed Marko al meteen denken aan Senna. Zondag maakte hij opnieuw die vergelijking.

Jos Verstappen en Helmut Marko

Jos Verstappen en Helmut Marko

„De manier waarop hij door het veld ging, was ongelooflijk. Dit valt alleen te vergelijken met Ayrton Senna op Donington in 1993”, aldus Marko, doelend naar een van de heroïsche overwinningen van de Braziliaan in de regen. „Alleen de allerbesten kunnen dit. Max was ontketend.”

Horner genoot van de wijze waarop de jongste GP-winnaar in de F1-geschiedenis zijn kart-achtergrond gebruikte op het natte asfalt. Hij koos andere racelijnen dan de rest, op zoek naar plekken met meer grip.

Niemand zoals Max

„Zelfs achter de safetycar was hij het circuit aan het verkennen. Alle jongens op de grid hebben een kartachtergrond, maar ik zag niemand rijden zoals Max dat deed. Hij was in een league of his own. Voortdurend in controle, afgezien van dat ene moment dat hij bijna van de baan spinde. Maar het was ongekend hoe hij ook die situatie alsnog wist te redden. Ik denk dat de meesten van ons op de pitmuur daarna toe waren aan schoon ondergoed, maar Max zelf was juist extreem rustig over de boordradio”, aldus Horner.

Verstappen reageerde seconden na zijn bijna-crash heel luchtigjes door te melden dat zijn hartslag daar wel eventjes omhoog schoot.

Max Verstappen

Max Verstappen

Oud-coureur Martin Brundle herkent bij Verstappen het vertrouwen in zichzelf, dat hij eerder zag bij Ayrton Senna en ook Michael Schumacher. „Hij heeft een enorm geloof in eigen kunnen dat zich op de baan vertaalt in pure snelheid. Max heeft zoveel potentieel. De groten der aarde hebben zeventig procent van hun capaciteiten nodig om de wagen te besturen, waardoor ze dertig procent over hebben om in de gaten te houden wat er om hen heen gebeurt. Max heeft de snelheid, de durf en de juiste mentaliteit. Max is precies wat de Formule 1 nodig heeft.”

Ook Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, stak na afloop de loftrompet over Verstappen. Zijn eigen coureurs werden één en twee, maar hij noemde de race ’één grote Max Verstappen-show’. „Het was fantastisch amusement. Hij herdefinieert in de auto alle natuurkundige wetten.”

Toto Wolff

Toto Wolff

Petje af

Niki Lauda nam in de paddock al symbolisch zijn onafscheidelijke rode pet af toen hij Jos Verstappen tegen het lijf liep. De Oostenrijker was onlangs nog kritisch geweest op het rijgedrag van Max Verstappen, dat volgens hem soms te agressief is, maar nu was ook hij lyrisch. „Ik wist al dat die jongen goed was, maar dit was ongekend.”