Sport/Wielrennen
820486893
Wielrennen

Démare wint ingekorte etappe

Renners zijn onveiligheid in Luxemburg beu: peloton knijpt in rem

Het peloton knijpt in de remmen.

Het peloton knijpt in de remmen.

De renners in de Skoda Tour Luxemburg waren het beu. Uit protest tegen de onveiligheid kneep het hele peloton tijdens de tweede etappe de remmen dicht. De etappe werd geneutraliseerd en men wilde tot de laatste ronde wachten om opnieuw echt te koersen. De rit werd na het protest ingekort tot 40 kilometer en gewonnen door de Fransman Arnaud Démare.

Het peloton knijpt in de remmen.

Het peloton knijpt in de remmen.

Na de openingsetappe liet Jacopo Guarnieri (Groupama-FDJ) al zijn onvrede blijken over de veiligheid in de Ronde van Luxemburg. De Italiaan was niet te spreken over het aantal gevaarlijk geparkeerde auto’s langs de kant van het parcours. Ook dat een teamgenoot tijdsverlies kreeg aangesmeerd, omdat hij in de remmen moest voor rode stoplichten, schoot bij Guarnieri in het verkeerde keelgat.

„Dinsdag stonden in volle finale ook al her en der wagens geparkeerd op gevaarlijke plaatsen en was er nog opkomend verkeer. De renners waren daar na de openingsetappe al niet echt over te spreken”, meldde sportdirecteur Kurt Van De Wouwer van Lotto Soudal. „Vandaag was het weer van dat. In volle voorbereiding op de eerste tussensprint kwamen er nog steeds wagens aanrijden in tegenovergestelde richting. En stonden voertuigen op het parcours. Dat was blijkbaar te veel voor de renners.”

In kolonne

„Al vrij vlug staken de renners de koppen bij elkaar en beslisten zij om niet meer te rijden. Té gevaarlijk”, verduidelijkte Van De Wouwer. „Ik begrijp hen volledig. Via Radio Tour kregen we in de volgwagen te horen dat we nu in kolonne naar de voorziene aankomstplaats rijden in Hesperange. Daar gaan de renners opnieuw koersen op het plaatselijke parcours, waar twee ronden voorzien waren.”

Normaal gezien zouden de renners 160,8 kilometer afwerken tussen startplaats Remich en aankomstplaats Hesperange.

Démare wint ingekorte etappe

Démare won dus uiteindelijk de tweede etappe. Het was een rit van Remich naar Hesperange, die na het protest van de renners werd ingekort tot ruim 40 kilometer. De sprinter van Groupama-FDJ won de massasprint, voor de Belg Jasper Philipsen en de Duitser Alexander Krieger. „Het was veel te gevaarlijk. In de bochten stonden nog voertuigen geparkeerd. Daarom ook hielden we het al snel voor bekeken. Ik hoop maar dat de organisatoren actie ondernemen om onze veiligheid te garanderen”, aldus de winnaar.

De Italiaan Diego Ulissi, dinsdag winnaar van de eerste etappe, behield de leiderstrui.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd