Sport/Autosport
820624790
Autosport

Limburger raakt pole position kwijt

Verstappen: ’Gele vlag niet gezien’

Max Verstappen is natuurlijk zeer content met zijn pole position.

Max Verstappen is natuurlijk zeer content met zijn pole position.

MEXICO-STAD - Max Verstappen reageerde logischerwijs dolblij met het behalen van zijn tweede pole position in de Formule 1. Toch kreeg zijn geweldige kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico nog een staartje en raakte hij die plek kwijt.

Max Verstappen is natuurlijk zeer content met zijn pole position.

Max Verstappen is natuurlijk zeer content met zijn pole position.

Verstappen verbeterde zijn, toen al, snelste tijd nog aan het einde van de laatste kwalificatiesessie. Vlak daarvoor was Valtteri Bottas (Mercedes) gecrasht. Op de televisiebeelden is te zien dat er al met een gele vlag wordt gezwaaid, maar de Red Bull-coureur net als Lewis Hamilton geen vaart mindert. „Ik wist niet dat er een gele vlag was”, aldus Verstappen na afloop. „Ik was er wel van op de hoogte dat Valtteri was gecrasht. Of ik dus heb afgeremd? Het leek er niet op, hè.”

Naar aanleiding van zijn eerlijke uitspraken in de persconferentie moest Verstappen zich alsnog melden bij de stewards, die hem eerder op de dag juist hadden vrijgepleit. Hij kreeg een gridstraf van drie plaatsen en start dus vanaf plek vier.

Veiligheid

Verstappens oorspronkelijke tijd in Q3 volstond achteraf al voor pole position. „Verwijder die laatste ronde anders maar, die andere tijd was ook al goed genoeg”, stelde de Limburger. „Veiligheid, moeten we het daar echt over hebben? We rijden allemaal in een Formule 1-auto en weten allemaal wat we aan het doen zijn.”

Extra complex was het feit dat er langs de baan wel met een gele vlag werd gezwaaid, maar dat in het elektronische systeem van de wedstrijdleiding pas enkele seconden later werd gemeld. Voor het negeren van een gele vlag in de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland vorig jaar kreeg Verstappen eveneens een gridstraf van drie plaatsen.

Verwachtingen overtroffen

Los van de nasleep was de Red Bull-coureur uiteraard zeer content met zijn sportieve optreden. „De auto heeft mijn verwachtingen wel een beetje overtroffen”, aldus de winnaar van de voorbije twee jaar in Mexico. „Vanaf de start van de kwalificatie werkte de auto zoals ik wilde.”