Sport/Voetbal
822902517
Voetbal

FIFA: Tweejaarlijks WK levert miljarden extra inkomsten op

Vooral vanuit Europa is veel weerstand voor een tweejaarlijks WK.

Vooral vanuit Europa is veel weerstand voor een tweejaarlijks WK.

ZÜRICH - Als het wereldkampioenschap voetbal voortaan niet om de vier jaar maar om de twee jaar wordt gehouden, levert dat de FIFA 4,4 miljard dollar (3,89 miljard euro) extra inkomsten op. De wereldvoetbalbond liet dat maandag weten aan het begin van de top waar over het voorstel voor een tweejaarlijks WK wordt gesproken.

Vooral vanuit Europa is veel weerstand voor een tweejaarlijks WK.

Vooral vanuit Europa is veel weerstand voor een tweejaarlijks WK.

De financiële gegevens maken deel uit van een algehele haalbaarheidsstudie die de FIFA presenteerde. „Onafhankelijke experts hebben ons laten zien dat een overstap naar een tweejaarlijks WK een gecombineerde extra omzet van 4,4 miljard dollar zou opleveren in de eerste cyclus van vier jaar. Dit bedrag wordt verdeeld over de 211 bij ons aangesloten nationale bonden”, aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino. „Het is onze bedoeling om te helpen ’de kloof te overbruggen’ tussen de landen om zoveel mogelijk van hen een meer realistische kans te geven om op het WK te spelen.”

"Iedereen kan er baat bij hebben"

De positieve rapporten van de FIFA over de financiën staan in schril contrast met de analyse van critici van de voorstellen. Vooral vanuit Europa is veel weerstand. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin ziet vanwege de drukke speelschema’s niets in het plan. Datzelfde geldt voor de nationale bonden van de grote Europese landen en de grote Europese clubs. Ook de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL wil dat het WK niet vaker dan eens in de vier jaar is.

Infantino

FIFA-voorzitter Gianni Infantino blijft ervan overtuigd dat de voetbalwereld baat heeft bij een WK voetbal om de twee jaar in plaats van om de vier jaar. Het onlinecongres van maandag, waar de meer dan 200 bij de FIFA aangesloten landen hun zegje konden doen, verandert daar niets aan.

„Het is mogelijk, het kan wel”, aldus Infantino na afloop tijdens een persconferentie. „Iedereen kan er baat bij hebben.”

De huidige speelkalender bij de mannen loopt tot 2024, bij de vrouwen tot 2023. De FIFA deed de voorbije periode een haalbaarheidsonderzoek en presenteerde de uitkomsten daarvan maandag. De wereldvoetbalbond liet onder meer zien dat een tweejaarlijks WK de FIFA en alle landen meer geld oplevert. Van een te houden stemming was nog geen sprake, het onderwerp blijft op komende periode op de agenda staan. De volgende bijeenkomst is 31 maart in Doha. Infantino zei maandag niet of dan weer over de plannen wordt gesproken.

De Europese voetbalbond UEFA en de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL zijn tegen de plannen. Datzelfde geldt voor de grote clubs in Europa, omdat de speeldagenkalender nu al behoorlijk vol is. Voor de KNVB voelde de bijeenkomst enigszins goed. De Nederlandse voetbalbond oordeelde dat de plannen die in augustus voor het eerst door de FIFA werden gepresenteerd, deels van tafel zijn.

Infantino vindt het belangrijk dat kleinere voetballanden meer perspectief krijgen om aan het WK mee te doen. „We kunnen niet tegen de rest van de wereld zeggen dat het voetbal geweldig is, dat ze ons geld moeten geven en zelf maar op tv moeten kijken”, aldus de voorzitter. „Mijn taak als FIFA-voorzitter is om met iedereen samen te werken en na te denken over wat goed is voor het voetbal.”

Op de vraag waarom de UEFA tegen de plannen is, zei Infantino omdat „ze misschien de laatste onderzoeken niet kennen.”

De UEFA presenteerde onlangs een studie waaruit naar voren kwam dat de inkomsten voor de nationale bonden zouden dalen bij een tweejaarlijks WK, anders dan de FIFA maandag dus liet zien.

„Het gaat erom dat we uiteindelijk de juiste beslissingen nemen voor het voetbal en we zullen de tijd nemen die nodig is om tot deze beslissing te komen. Ik zal me op het congres tot niets verplichten. Alles is open en flexibel”, bleef Infantino wat vaag over het vervolg. „We gaan door met de dialoog, de analyse. We hopen dat we vooruitgang kunnen boeken, op de een of andere manier. We zullen zien.”

KNVB blij dat WK-plannen FIFA van augustus deels van tafel zijn

De KNVB is blij dat de WK-plannen die de FIFA in augustus naar buiten bracht, deels van tafel zijn. „Dit voorstel was niet de oplossing om voetbal wereldwijd te verbeteren. Hiervoor in de plaats komen aangepaste voorstellen waarbij de tijdsdruk ook minder groot zal zijn”, meldt de Nederlandse voetbalbond, die tijdens de onlinebijeenkomst werd vertegenwoordigd door voorzitter Just Spee en secretaris-generaal Gijs de Jong.

De FIFA liet in augustus weten er voorstander van te zijn het WK voortaan om de twee jaar in plaats van om de vier jaar te organiseren. In oktober waren er twee video-conferenties van de FIFA, onder meer voor de huidige bondscoaches van de nationale teams. De KNVB liet die sessies aan zich voorbijgaan. „De KNVB was nooit voorstander van de haalbaarheidsstudie voor een WK elke twee jaar en we waren niet gelukkig met het proces tot nu toe. Dit verliep veelal onzorgvuldig en via de media. Het voorstel van augustus was wat ons betreft onacceptabel”, aldus de KNVB.

De KNVB verwijst naar een studie van het Londense mediaconsultancybureau Oliver and Ohlbaum Associates. „Uit het rapport blijkt dat een WK elke twee jaar sportief weinig toevoegt en commercieel negatieve effecten heeft”, aldus de Nederlandse bond. „De KNVB heeft de diplomatieke weg bewandeld en samengewerkt met de UEFA en andere voetbalbonden. De KNVB begrijpt de wens van landen in andere continenten om te groeien. Groei in bijvoorbeeld Afrika en Azië is ook goed voor Europa en er wordt gekeken hoe dit voor elkaar gekregen kan worden.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop