Sport/EK voetbal
824156045
EK voetbal

Tweetal prijst Donyell Malen

Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong kritisch op Oranje

Georginio Wijnaldum viert zijn goal.

Georginio Wijnaldum viert zijn goal.

AMSTERDAM - Georginio Wijnaldum was na afloop van het gewonnen EK-duel tegen Noord-Macedonië (3-0) tevreden, maar vond wel dat Oranje bij vlagen te gemakzuchtig speelde.

Georginio Wijnaldum viert zijn goal.

Georginio Wijnaldum viert zijn goal.

„Zo’n wedstrijd waar het eigenlijk om niets meer draait, is lastig. Je zag ook dat we in de eerste helft bij vlagen veel te gemakzuchtig waren, waardoor we veel meters moesten maken. Nu is dat niet erg, maar tegen grotere tegenstanders wordt dat natuurlijk wel afgestraft”, aldus Wijnaldum tegenover de NOS.

De aanvoerder van Oranje was blij met de inbreng van Donyell Malen, die voorin naast Memphis Depay de voorkeur kreeg boven Wout Weghorst. „Hij is een enorme dreiging voor verdedigers. Dat geeft mij en Memphis ook meer ruimte. Het is natuurlijk goed als er een speler bij komt die extra kwaliteiten brengt. Met Donyell heb je zo’n speler.”

Frenkie de Jong en Frank de Boer

Frenkie de Jong en Frank de Boer

Frenkie de Jong toonde zich kritisch over de beginfase van Oranje, en spaarde daarbij zichzelf ook niet. „De eerste 25 minuten we waren heel slordig, ik ook. We kregen daardoor geen grip”, erkende De Jong. De middenvelder van FC Barcelona was wel blij met de dynamische voorhoede van Oranje. „Er was veel beweging, veel dynamische spelers, dan kan het heel mooi zijn.”

Malen overtuigde maandagavond bij zijn eerste basisplaats dit EK. „Malen is gewoon een heel goede speler, dreigend in de diepte en hij kan een goal maken. Drie goals is niet slecht, het hadden er meer kunnen zijn.”

Depay erkende dat hij even zoekende was in de combinatie met Malen. „Donyell en ik hebben niet vaak samen gespeeld. Maar je zag dat als wij de bal veroverden, we zoveel dreiging in de diepte hadden. Dat kwam misschien ook wel door Noord-Macedonië. Maar we hebben elkaar wel een paar keer gevonden”, zei Depay over de samenwerking met de PSV’er. „Hij had z’n assist, ik had m’n assist. Het beviel wel.”

Depay had in de eerste groepswedstrijden tegen Oekraïne (3-2) en Oostenrijk (2-0) spits Wout Weghorst naast zich staan. De lange Weghorst is een aanspeelpunt, Malen is met zijn snelheid dreigend in de diepte. „Of ik de volgende keer weer met Malen speel? Dat is aan de trainer, daar bemoei ik me niet mee.”

Barcelona-transfer

Depay is blij dat zijn transfer naar FC Barcelona eindelijk rond is. „Ik wilde niet zeggen dat het in mijn hoofd speelde. Natuurlijk, achter de schermen wist ik wat er allemaal aan de hand was. Ik had er alle vertrouwen in dat het rond ging komen. Het was een kwestie van tijd. Ik was er daarom niet heel erg mee bezig, dat deed de buitenwereld meer. Ik ben met mijn hoofd bij het EK. Maar ik ben wel blij dat het nu afgerond is.”

Berghuis: ’Goed voor mij om weer eens een hele helft te spelen’

Steven Berghuis kijkt met een redelijk goed gevoel terug op zijn debuut bij het Europees kampioenschap.

„Ik begon wel goed, denk ik. De laatste 20 minuten was het een soort tenniswedstrijd eigenlijk. Het ging op en neer. De ruimtes werden heel erg groot. Toen was het moeilijk om aanvallend nog wat bij te dragen. De wedstrijd was ook wel vrij snel gespeeld in de tweede helft”, aldus Berghuis, die aanvoerder Georginio Wijnaldum in de 51e en 58e minuut zag scoren.

Berghuis is als buitenspeler een van de slachtoffers van het systeem van 5-3-2- dat bondscoach Frank de Boer op het EK hanteert. Daardoor speelde hij nog niet tegen Oekraïne (3-2) en Oostenrijk (2-0).

„Zondag was bekendgemaakt dat we na rust 4-3-3 zouden gaan spelen. Daar hebben we ook nog op getraind”, vertelde Berghuis. „Of we dit vaker gaan doen? Ik hoop het in ieder geval, maar dat zul je aan de bondscoach zelf moeten vragen. Ik ben ’ready’ voor wanneer het moet. Maar voor het ritme was het goed dat ik een hele helft speelde. De laatste keer dat ik 90 minuten lang voetbalde, is nu denk ik een maand geleden. Zo snel gaat de tijd ook wel weer. Ik ben blij met deze 45 minuten.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo