Sport/Autosport
824535982
Autosport

Oud-Formule 1-baas Ecclestone ontkent bij rechter miljoenenfraude

Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone

Voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft in de rechtbank ontkend dat hij schuldig is aan miljoenenfraude.

Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone

In Londen was maandag de eerste zitting in de zaak tegen de 91-jarige Brit. De rechter besloot dat Ecclestone tot 19 september, wanneer de volgende voorbereidende zitting is, op borgtocht op vrije voeten mag blijven.

Ecclestone is aangeklaagd voor het niet opgeven van ongeveer 400 miljoen pond, omgerekend ruim 470 miljoen euro, aan overzeese bezittingen aan de Britse belastingdienst. Het Openbaar Ministerie zegt dat het een dik dossier vol bewijsmateriaal heeft dat een aanklacht rechtvaardigt.

Uit de tenlastelegging blijkt verder dat Ecclestone ervan wordt verdacht bezittingen in Singapore met een waarde van zo'n 650 miljoen euro niet te hebben opgegeven. Het vermogen van de Brit bedraagt naar schatting ongeveer 3 miljard euro.

Ecclestone was decennialang de baas over de Formule 1 en maakte een groot commercieel succes van de belangrijkste autosportklasse. In 2017 kwam een einde aan zijn bewind, nadat het Amerikaanse bedrijf Liberty Media eigenaar was geworden van de Formule 1.

Omkoping

Ecclestone werd in 2014 in Duitsland aangeklaagd voor omkoping. Hij zou smeergeld hebben betaald aan een Duitse bankier die een aandelentransactie voor hem moest begeleiden. De Brit kocht destijds een rechtszaak en daarmee een mogelijke celstraf af door een schikking te betalen van 75 miljoen euro.