Sport

Willem II en Heerenveen gaven in verleden slechte voorbeeld

Reputatie Feyenoord op het spel

Door Van onze Telesportredactie

Dmitri Shoukov houdt in 1999 de bal weg bij Tomas Rosicky

Dmitri Shoukov houdt in 1999 de bal weg bij Tomas Rosicky

Hollandse Hoogte

Bij een nederlaag tegen Shakhtar Donetsk komt Feyenoord in de Champions League, wat Nederlandse clubs betreft, in hetzelfde rijtje als Willem II en SC Heerenveen. Dat zijn de enige vertegenwoordigers namens Nederland geweest die er internationaal niets van bakten en de drie eerste duels in de groepsfase van de Champions League achter elkaar verloren.

Dmitri Shoukov houdt in 1999 de bal weg bij Tomas Rosicky

Dmitri Shoukov houdt in 1999 de bal weg bij Tomas Rosicky

Hollandse Hoogte

Willem II

In het seizoen 1999/2000 verloor Willem II zelfs de eerste vier groepswedstrijden in de Champions League, in een poule met Spartak Moskou, Girondins Bordeaux en Sparta Praag, maar toch kijkt oud-speler Dmitri Shoukov vol voldoening terug op de deelname aan het kampioenenbal. "Ik heb ervan genoten, ondanks de nederlagen. De goal die ik thuis maakte tegen Sparta Praag beschouw ik nog altijd als een persoonlijk hoogtepunt”, aldus de Russische middenvelder.

"We hebben ook helemaal niet slecht gespeeld in de Champions League. Alleen de uitwedstrijd tegen Sparta Praag was niet goed van onze kant, maar verder hebben we een niveau gehaald dat je van ons mocht verwachten. Thuis verloren we met 3-4 van Sparta Praag en dat was gewoon een goede wedstrijd. Wat je wel merkte, was dat we tijd nodig hadden om te wennen aan het niveau. Niet voor niets hebben we de vijfde en zesde wedstrijd, uit tegen Spartak Moskou en thuis tegen Bordeaux, gelijkgespeeld. Toen wisten we beter wat er van ons werd gevraagd. Dat is nu voor Feyenoord precies hetzelfde. De spelers van Feyenoord zijn ook onervaren op dit niveau en je moet het eerst zelf ervaren, voordat je echt weet wat het inhoudt."

SC Heerenveen

Gérard de Nooijer liep met SC Heerenveen in 2000 direct tegen drie nederlagen aan in de groep met Olympique Lyon (uit, 3-1), Valencia (thuis, 0-1) en Olympiakos Piraeus (uit, 2-0).

"Voorzitter Riemer van der Velde dacht bij de loting volgens mij dat we nog een rondje verder konden komen, maar in de eerste wedstrijd bij Lyon zag je gelijk een enorm verschil. We stonden snel 2-0 achter. We wonnen nog thuis van Olympiakos (1-0) en haalden bij Valencia een puntje met tien man (1-1). Voor Heerenveen was het gewoon een hele happening."

Voor de oud-verdediger van Feyenoord valt er voor de Rotterdammers nog wat te halen op het hoogste Europese podium. "Als Nicolai Jørgensen start, dan hebben ze denk ik wel een kans tegen Shakhtar, al is een punt misschien maximaal."