Sport/Wielrennen
826025411
Wielrennen

Renner Dennis spoorloos in Tour

Rohan Dennis, hier nog op beeld.

Rohan Dennis, hier nog op beeld.

Rohan Dennis heeft donderdag de ploegleiding van wielerploeg Bahrain behoorlijk in verlegenheid gebracht. De Australiër, favoriet voor de individuele tijdrit in Pau van vrijdag, verliet de Tour de France zonder enige toelichting.

Rohan Dennis, hier nog op beeld.

Rohan Dennis, hier nog op beeld.

„Het heeft in ieder geval niets met zijn fysieke conditie te maken”, zei teambaas Gorazd Stangelj na afloop van de twaalfde etappe, belaagd door journalisten.

Tristan Hoffman, een van de ploegleiders van het team, bleef graag buiten de discussie. „Ik weet niets, dit komt voor mij ook als een verrassing. Er waren zeker geen problemen met de renners onderling”, hield Hoffman vol om vervolgens toch maar weer te verwijzen naar Stangelj. „Hij is de grote baas.”

De Sloveen zei „verward en teleurgesteld” te zijn. „We hadden hoge verwachtingen van Rohan in de tijdrit. Het is zijn beslissing om te stoppen. We hebben hem nog aan de telefoon gehad maar hij wilde niets zeggen. Ik weet verder niets.”

Dennis is de regerend wereldkampioen tijdrijden. Er zou sprake zijn geweest van onvrede bij de renner over zijn tijdritpak en -fiets. „Hij wil alles 100 procent in orde hebben. Dat is niet altijd even makkelijk”, zei Stangelj. Dennis kwam afgelopen winter over van het opgedoekte BMC en boekte dit seizoen pas één overwinning: de korte openingstijdrit van de Ronde van Zwitserland. In de Tour had hij maar één doel: de 27 kilometer lange tijdrit van vrijdag in Pau. Een dag eerder stapte Dennis echter bij de bevoorrading af om ook na afloop geen toelichting te geven.

„Onze prioriteit is het welzijn van al onze renners. We melden pas iets over Dennis totdat is uitgezocht wat hem is overkomen. Ondertussen blijven we onze renners in koers ondersteunen”, meldde de ploeg op Twitter eerder vandaag.

Dennis had nog geen indruk gemaakt in de Tour. Hij stond 102e in het klassement, maar had zich vooral op de tijdrit in Pau geconcentreerd. Hij heeft in de negen grote rondes waarin hij is gestart pas drie keer het einde gehaald. Eerder had de Italiaan Giacomo Nizzolo al opgegeven. De renner van Dimension Data ondervond nog te veel last van de gevolgen van een val in de elfde rit.

Mollema

Ook Bauke Mollema keek op van het vertrek van Dennis. „Ik had hem eigenlijk nog gespeeld als winnaar. Het schijnt dat-ie niet zo blij was met alles op tijdritgebied”, vertelde de Groninger van Trek. „Maar zelfs dan heeft hij nog kans die tijdrit te winnen. Ik weet het niet, je stapt in de Tour niet zomaar af. Hij schijnt een aparte gast te zijn, maar dit doe je niet. Dan kun je voortaan beter thuis blijven.”