Sport/Autosport
828464364
Autosport

Triest einde: Kimi Räikkönen (42) neemt afscheid van Formule 1 met uitvalbeurt

Kimi Raikkonen krijgt vooraf een hand van Max Verstappen

Kimi Raikkonen krijgt vooraf een hand van Max Verstappen

ABU DHABI - De Formule 1-carrière van Kimi Räikkönen is geëindigd met een uitvalbeurt. De 42-jarige Fin moest in de Grote Prijs van Abu Dhabi halverwege de race opgeven. Räikkönen spinde en beschadigde daarbij de voorvleugel van zijn Alfa Romeo.

Kimi Raikkonen krijgt vooraf een hand van Max Verstappen

Kimi Raikkonen krijgt vooraf een hand van Max Verstappen

De wereldkampioen van 2007 wist nog wel de pitsstraat te halen, maar verder rijden bleek niet mogelijk.

Räikkönen stapte uit en daarmee eindigde zijn lange carrière in de koningsklasse van de autosport. De Fin pakte dit jaar 10 punten.

De Fin werd nog wel na afloop door de fans gekozen tot Driver of the Day.

„Leuk om te zien dat zoveel mensen vandaag hun waardering hebben getoond, ook al ging de race niet zoals gehoopt”, zei de Fin. „We hadden na de pitsstop een technisch probleem. Dat is racen, soms gaat er iets stuk. Maar dit resultaat heeft geen invloed op hoe ik terugblik op mijn carrière. Ik ben blij dat ik nu naar een ’normaal’ leven toe ga, daar kijk ik naar uit. Natuurlijk ga ik een hoop geweldige mensen missen die ik de afgelopen twintig jaar heb leren kennen. Het ging snel, ik heb veel herinneringen; sommige zijn mooi, sommige slecht. Ze blijven voor altijd bij me.”

Eerbetoon voor Räikkönen (42) bij zijn afscheidsrace in de Formule 1

De Finse coureur reed op het Yas Marina Circuit zijn 349e en laatste grand prix. Hij veroverde in 2007 in een Ferrari de wereldtitel en won in totaal 21 races.

Räikkönen was geliefd bij de fans, maar dat kwam vooral door zijn kille optredens in de media, waarin hij meestal weinig zei. ’Ice Man’ was dan ook zijn bijnaam. Hij was ook eigenzinnig en riep ooit door over de boordradio naar zijn team dat ze hem met rust moest laten. „Ik weet wat ik doe.”

Beelden met memorabele momenten kwamen voor de race voorbij op het circuit en de medewerkers van zijn team Alfa Romeo vormden een erehaag. Zijn vrouw en kinderen waren aanwezig bij eerbetoon. De Fin rijdt voor de gelegenheid met een veelzeggende boodschap op zijn auto. „Dear Kimi, we will leave you alone now.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop