Nieuws/Sport
829464
Sport

Shakhtar won nog nooit van Nederlandse ploeg

Bemoedigende statistiek voor Feyenoord

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

Feyenoord speelt dinsdagavond in de Champions League in De Kuip tegen het Oekraïense Shakhtar Donetsk. 

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

Feyenoord en Shakhtar Donetsk speelden nog nooit tegen elkaar. Hierdoor een aantal interessante feiten over beide clubs. 

Feyenoord

- De Rotterdammers speelden slechts vier keer tegen een Oekraïense club. Dat was tegen respectievelijk Dynamo Kiev (2002 en 2012) en Zorya Luhansk (2014 en 2016). Tegen Dynamo Kiev werd één keer gelijkgespeeld en drie keer verloren. Tegen Zorya Luhansk ging het een stuk beter. Feyenoord zegevierde twee keer en speelde tweemaal gelijk. 

- Als Feyenoord dinsdag verliest, dan evenaart het Willem II en SC Heerenveen. Beide clubs verloren ooit hun eerste drie groepsduels in de Champions League. Voor Willem II was dat in het seizoen 1999/2000. SC Heerenveen deed het in het jaar daarop. - Trainer Giovanni van Bronckhorst kan Huub Stevens evenaren. In 2001 verloor Stevens met zijn toenmalige club FC Schalke 04 de eerste drie groepswedstrijden in het miljoenenbal. Peter Bosz kan hetzelfde overkomen, als hij dinsdag met Borussia Dortmund verliest bij APOEL Nicosia.  Shakhtar Donetsk

- Shakhtar heeft al zijn vier wedstrijden tegen Nederlandse teams, Roda JC en AZ in 1999 en 2005 verloren. 

De spelers van Shakhtar Donetsk tijdens een training in De Kuip.

De spelers van Shakhtar Donetsk tijdens een training in De Kuip.

- Het Braziliaans getinte Shakhtar heeft de laatste vijf uitduels allemaal verloren. In de laatste tien duels werd slechts één keer gewonnen. In oktober 2014 klopte de ploeg het Wit-Russische BATE Borisov met 7-0. Dat was overigens wel direct de grootste uitoverwinning ooit voor een club in de Champions League.

- De club uit Oekraïne scoorde in slechts twee van de laatste 10 wedstrijden: tijdens de 7-0 bij BATE en de 1-1 bij FC Porto in december 2014. Feyenoord mag gekeken naar de statistieken dus goede hoop koesteren op een mooi resultaat dinsdag. Een driepunter is zeer belangrijk met het oog op de strijd om de derde plaats. Die geeft recht op een ticket voor de knockout-fase van de Europa League.