Sport/Wielrennen
831171910
Wielrennen

Van der Poel: ’De Jumbo-renners waren vrij irritant’

Mathieu van der Poel demarreert, met drie Jumbo-renners in zijn wiel.

Mathieu van der Poel demarreert, met drie Jumbo-renners in zijn wiel.

WIJSTER - Mathieu van der Poel soleerde zondagmiddag voor de tweede keer naar de Nederlandse titel op de weg. „Ik had een redelijk goeie dag vandaag”, concludeerde de Brabantse veelvraat na afloop.

Mathieu van der Poel demarreert, met drie Jumbo-renners in zijn wiel.

Mathieu van der Poel demarreert, met drie Jumbo-renners in zijn wiel.

„Het is geen moment rustig geweest”, analyseerde Van der Poel, die steeds moest afrekenen met de mannen van Jumbo-Visma, bij de NOS. „Ze waren vrij irritant, en ik snapte hun tactiek ook niet zo goed. Wel wist ik dat het op het einde man tegen man zou zijn, dit was echt een koers van ieder voor zich. Je moest hier echt van voren zitten, anders zou het nog tien keer zo hard afzien worden.”

Plaaggeesten

Van der Poel rekende op zo’n veertig kilometer van de finish af met Pascal Eenkhoorn, de laatste plaaggeest van Jumbo, en koerste vervolgens op zijn tweede nationale titel op de weg af. „Het was wel een rondje dat zich ervoor leende om ’alleen’ te rijden, echt een intervalparcours. Of ik voordeel heb gehad van mijn verleden in het veldrijden? Dat durf ik niet te zeggen, dat is al zo lang geleden. Het was eindelijk weer een beetje normale temperatuur, dat kan er ook mee te maken hebben”, zei Van der Poel lachend.

Het parcours van het NK in Drenthe komt niet direct in aanmerking voor een WK, vond de kersvers kampioen. „Het is ontzettend smal overal, ik vind het al op het randje voor een Nederlands kampioenschap. Nu stonden we met zo’n 88 renners aan de start en dat ging al net, laat staan als we tijdens het WK met de hele club aan de start staan. Het zou wel kunnen als we een lange aanloop nemen en dan de laatste rondjes op dit parcours rijden.”

Nils Eekhoff werd knap tweede. Hij legde zich neer bij de suprematie van Van der Poel. „Hij was gewoon de allersterkste.” Ook Timo Roosen zocht niet naar excuses. Hij was met een derde plaats de best geklasseerde coureur van Jumbo-Visma. „Het was een eerlijke koers”, zei Roosen. „We hebben er echt alles aan gedaan. Steeds weer gingen we met Van der Poel mee en bleven we in zijn wiel zitten. Je hoopt dat hij dan moe wordt. Maar hij heeft ons er allemaal afgereden.”