Sport/Voetbal
832717756
Voetbal

Vitesse kan tegen AZ ’gewoon’ voor volle tribunes spelen

Exterieur van de Gelredome, het thuisstadion van Vitesse.

Exterieur van de Gelredome, het thuisstadion van Vitesse.

ARNHEM - Vitesse kan donderdag de finale van de play-offs tegen AZ gewoon voor een volle Zuid-Tribune spelen. In het beton van die tribune werden eerder haarscheurtjes aangetroffen, maar dat zorgt op korte termijn niet voor problemen.

Exterieur van de Gelredome, het thuisstadion van Vitesse.

Exterieur van de Gelredome, het thuisstadion van Vitesse.

„Onderhoud aan de tribune is nodig, maar pas op termijn. Op dit moment is er geen noodzaak die tribune te sluiten”, meldt een woordvoerster van de gemeente Arnhem. De woordvoerster bevestigt berichtgeving van de Gelderlander dat de gemeente een brief heeft gekregen van stadioneigenaar Nedstede dat er haarscheurtjes in de tribune zitten. „Dat is niet nieuw, dat is al een tijdje geleden naar buiten gebracht. We hebben de brief gekregen en gaan die netjes van antwoord voorzien.”

Vitesse sloot zich daarbij aan. „De veiligheid van de Zuid-Tribune kan gewaarborgd worden, zoals onlangs ook al gebleken is uit onderzoek naar de constructieve veiligheid van het stadion. Navraag bij de gemeente Arnhem en de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) heeft ook bevestigd dat er veilig gebruik kan worden gemaakt van de Zuid-Tribune”, zo liet de club uit Arnhem weten.

Nedstede legde bom

Gelredome-eigenaar Nedstede legde eerder woensdagavond een bom onder het eerste duel in de finale van de play-off tussen Vitesse en AZ.

Nedstede schreef het Arnhemse gemeentebestuur een brief dat de Zuid-tribune, die volledig is uitverkocht voor het duel, uit veiligheidsoverwegingen gesloten zou moeten worden.

Voet van oorlog

Vastgoedondernemer Van de Kuit verkeert al jarenlang op voet van oorlog met Vitesse. De club, die jaarlijks 1,8 miljoen euro aan huur moet overmaken aan het bedrijf van de puissant rijke vastgoedmagnaat, probeert al jaren andere huurvoorwaarden te bedingen. In 2020 heeft Vitesse de tot medio 2023 lopende huurovereenkomst met Nedstede opgezegd in de overtuiging dat de club vanwege het eeuwig speelrecht niet geweigerd kan worden. Van de Kuit liet via zijn vaste spreekbuis bij de Gelderlander direct weten dat het eeuwig speelrecht niet meer van kracht zou zijn en dat hij zich voorbereidt op een toekomst van Gelredome zonder Vitesse.

In de coronatijd stonden Vitesse en Van de Kuit zelfs lijnrecht tegenover elkaar bij de rechter. Omdat er geen wedstrijden gespeeld konden worden en de inkomstenstroom opdroogde, spande Vitesse een kort geding aan om tot een verlaging van de huursom te komen, nadat Van de Kuit in rechtstreeks contact onvermurwbaar was gebleken. De vastgoedman, volgens Quote goed voor een geschat vermogen van 210 miljoen euro, haalde zijn gelijk bij de rechter en Vitesse kon de volledige huursom aftikken.

Grote schrik

Eerder dit jaar vestigde Van de Kuit ook al de aandacht op zich. Nadat bekend werd dat eigenaar Valeriy Oyf de club in de verkoop doet, wierp hij zich op als kandidaat-koper tot grote schrik van iedereen bij Vitesse.

Eerder deze maand werd uit veiligheidsoverwegingen al een deel van de Zuid-tribune van Gelredome gesloten, maar na aanvullend onderzoek werd geconcludeerd dat het toch veilig was. Toen was Van de Kuit nog verbolgen dat de maatregel was genomen en sprak hij in de Gelderlander nog van een ’idiote, onbezonnen en onzorgvuldige actie’. Twee weken later is de vastgoedondernemer een heel andere mening toegedaan en vindt hij dat acuut 6500 plaatsen moeten worden geblokkeerd.