Sport/Tennis
834719393
Tennis

Novak Djokovic keurt weren Russen door Wimbledon af: ’Gek’

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Novak Djokovic heeft geen begrip voor het besluit van Wimbledon om tennissers uit Rusland en Belarus te verbieden mee te doen aan het grandslamtoernooi. De nummer 1 van de wereld noemt het een „gek” besluit van de Britse organisatie om tennissers uit die landen te weren vanwege de oorlog in Oekraïne. „Als politiek en sport met elkaar vermengen, is dat niet goed”, zegt de Servische tennisser.

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Djokovic (34) mocht begin dit jaar niet meedoen aan de Australian Open omdat hij zich weigert te laten vaccineren tegen het coronavirus. De twintigvoudig grandslamwinnaar moest ook de masterstoernooien in de Verenigde Staten overslaan, omdat hij dat land niet inkomt zonder vaccinatie. In eigen land op het Belgrado Open is hij deze week wel van de partij.

„Ik zal oorlog altijd veroordelen, ik ben zelf een kind van de oorlog”, zei Djokovic, die het uiteenvallen van Joegoslavië meemaakte. „In Servië weten we allemaal wat in 1999 gebeurde, we hebben in de Balkan veel oorlogen meegemaakt. Ik weet hoeveel emotionele schade dat aanricht. Toch kan ik de beslissing van Wimbledon niet steunen. Ik denk dat het een gek besluit is.”

De Britse tennisbond LTA liet weten dat de beslissing van Wimbledon geldt voor alle toernooien in Groot-Brittannië. De tennisbonden ATP en WTA reageerden kritisch en vinden dat sprake is van discriminatie op basis van nationaliteit.