Sport/Voetbal
837029104
Voetbal

’Ex-voetbalprofs 3,5 keer zoveel kans op dementie’

Jeff Astle kopt voor West Brom tegen de bal.

Jeff Astle kopt voor West Brom tegen de bal.

GLASGOW - Voormalig professionele voetballers zouden 3,5 keer zoveel kans hebben om dementie te krijgen ten opzichte van ’normale’ personen’. Dit meldt de BBC aan de hand van studies van de Glasgow University.

Jeff Astle kopt voor West Brom tegen de bal.

Jeff Astle kopt voor West Brom tegen de bal.

In ditzelfde licht werd door de universiteit onderzocht of dit specifiek door koppen komt. Reden voor de studies is in eerste instantie de dood van Jeff Astle. De oud-profvoetballer en clublegende van West Bromwich Albion overleed in 2002 nadat hij jaren last had gehad van almaar terugkerende hoofdpijn.

De onderzoekers hebben ’samples’ van 7676 inmiddels overleden ex-voetballers vergeleken met 23.000 ’normale’ overleden mensen. De tests van de voetballers zijn allemaal afgenomen van spelers die tussen 1900 en 1976 in Schotland voetbalden. De Britse voetbalbond FA en de spelersvakbond (PFA) hebben het starten van de onderzoeken geïnitieerd, nadat een eerdere studie naar de dood van Astle zijn familie alleen maar had gefrustreerd.

Langer leven

In januari 2018 startte men met de studie, die geleid wordt door neuropatholoog Willie Stewart. „Het risico varieerde bij de onderzoeken van een vijfvoudige toename van Alzheimer, een viervoudig toename van motorische neuronziektes, tot aan een tweevoudige toename van Parkinson, vergeleken bij het ’normale volk’”, laat Stewart de Britse zender weten.

Hoewel Astle op 59-jarige leeftijd overleed, vertelt het onderzoek ook juist weer dat oud-profs langer leven dan gemiddeld. Zo zou de kans voor de ex-profs om longkanker te krijgen, of hartfalen, juist weer kleiner zijn geworden.