Sport/EK voetbal
839646491
EK voetbal

’Die Mannschaft’ treft Engeland op Wembley

Duitsland kruipt door oog van de naald en voorkomt EK-afgang

Kai Havertz kopt de 1-1 binnen.

Kai Havertz kopt de 1-1 binnen.

AMSTERDAM - De Groep des Doods heeft zijn naam eer aan gedaan, want wat was het spannend in EK-groep F. Met een belangrijke rol voor outsider Hongarije, die een van de titelfavorieten, Duitsland, langs het ravijn liet gaan, maar uiteindelijk toch werd uitgeschakeld door het zwaarbevochten 2-2 gelijkspel, dat de Duitsers door een late gelijkmaker toch nog uit het vuur wisten te slepen. Ook Frankrijk en Portugal, die woensdag met 2-2 gelijkspeelden, gaan door, al moesten Cristiano Ronaldo en co woensdagavond ook vrezen.

Kai Havertz kopt de 1-1 binnen.

Kai Havertz kopt de 1-1 binnen.

En zo kon Die Mannschaft opgelucht ademhalen op een avond, waarop een triest einde leek te komen aan het tijdperk Joachim Löw. De bondscoach, die de Duitsers naar de wereldtitel leidde en een instituut is geworden bij onze Oosterburen, dreigde te moeten vertrekken met opnieuw een mislukt eindtoernooi na de uitschakeling in de groepsfase op het WK 2018, maar door de late 2-2 van Leon Goretzka mag Löw nog even door.

Het was sensationeel spannend in de Groep des Doods. Met daarbij een verrassend prominente rol voor Hongarije, dat vooraf werd beschouwd als kanonnenvoer in het gezelschap van wereldkampioen Frankrijk, Europees kampioen Portugal en Duitsland, maar drie keer zeer competitief voor de dag kwam.

Joachim Löw kon amper geloven wat er allemaal gebeurde in Allianz Arena.

Joachim Löw kon amper geloven wat er allemaal gebeurde in Allianz Arena.

Regenboogvlag

De discussies rond de LGBTQ-wet in Hongarije, die vooraf zoveel commotie had opgeleverd, ijlden na in München, toen bij het afspelen van het Hongaarse volkslied een supporter wapperend met een regenboogvlag over het veld rende en zich pontificaal voor de Hongaarse ploeg opstelde. De indringer werd snel afgevoerd.

Na de teleurstellende toernooistart van ’Die Mannschaft’ tegen Frankrijk werd er volop gemopperd in Duitsland, maar het negatieve sentiment verdween als sneeuw voor de zon door de spectaculaire 4-2 zege op Portugal, die daarop volgde. Een overwinning waarbij Robin Gosens, de zoon van een Nederlandse vader en Duitse moeder, die in Emmerich is geboren, een hoofdrol vervulde.

Door de zege op Portugal was de uitgangspositie van Duitsland prima en het optimisme over het bereiken van de achtste finales groot. En dat terwijl de Hongaren hadden laten zien over een leeuwenhart te beschikken. In de eerste groepswedstrijd tegen Portugal capituleerden de Magyaren pas in de absolute slotfase, waarin vanaf de 84e minuut nog wel drie goals werden geïncasseerd. En tegen Frankrijk werd in een uitzinnig meelevende Puskas Arena een knap 1-1 gelijkspel uit de strijd gesleept.

Serge Gnabry zag de bui al hangen.

Serge Gnabry zag de bui al hangen.

Gewaarschuwd

Duitsland was dus gewaarschuwd, maar het ging al snel mis. Na een goede lange bal kreeg Adam Szalai, speler van FSV Mainz 05, van het Duitse centrale duo Hummels-Ginter alle gelegenheid om met een snoekduik de bal in het Duitse doel te koppen. De voorsprong na 11 minuten was ideaal voor de Hongaren, die massaal voor het doel gingen hangen en op de counter gokten.

Duitsland had in de eerste helft maar liefst 73,3 procent balbezit, maar miste de frisheid om de hechte Hongaarse defensie stuk te spelen. De nummer 37 van de FIFA-ranking bleef behoorlijk eenvoudig overeind en trok af en toe brutaalweg op avontuur.

Duitsland knokte tegen uitschakeling, waarbij het perspectief enkele keren wisselde door het scoreverloop bij Portugal-Frankrijk, en leek in de 66e minuut opgelucht adem te kunnen halen. Bij een hoge bal tastte de Hongaarse doelman Peter Gulacsi, die zijn brood verdient bij RB Leipzig in de Bundesliga, mis, waardoor Mats Hummels de bal richting het Hongaarse doel kon koppen. Het laatste zetje was van Kai Havertz.

De Duitsers haalden opgelucht adem, maar de opluchting was van korte duur. Vrijwel vanaf de aftrap incasseerde de ploeg van Löw de 1-2. De Duitsers stonden niet goed op te letten, waardoor Andreas Schäfer door de Duitse defensie kon denderen en de Hongaarse fans extatisch maakte. Zou het dan werkelijk misgaan voor Duitsland? De veerkracht van Die Mannschaft bleek toch weer groot genoeg. De gelijkmaker was van Goretzka, waardoor Duitsland het toernooi vervolgt met een achtste finale tegen Engeland op Wembley.

Aanvoerder Neuer: Wembley ligt Duitsland wel

Doelman Neuer van Duitsland keek na de ontsnapping tegen Hongarije (2-2) alweer zelfverzekerd vooruit naar het komende EK-duel in de achtste finales met Engeland. „Wembley ligt ons wel”, sprak hij met een glimlach. „We willen verder in het toernooi. Engeland heeft een sterke ploeg en daar spelen we graag tegen.”

Neuer erkende dat Duitsland tegen Hongarije goed was weggekomen. „Dit was een thriller, slecht voor de zenuwen”, gaf de aanvoerder toe. Duitsland kwam twee keer op achterstand in München en was daardoor even ’virtueel’ uitgeschakeld. „Hongarije speelde heel verdedigend. Daar hadden Portugal en Duitsland het eerder ook heel moeilijk mee. De wedstrijd tegen Engeland zal voor ons heel anders zijn. Ondanks dit gelijkspel tegen Hongarije hebben we voor die wedstrijd vertrouwen opgedaan.”

Bondscoach Löw roemde de mentale weerbaarheid van zijn ploeg. „We hebben fouten gemaakt, maar twee keer sterk teruggevochten na een achterstand. We hebben ons eerste doel nu gehaald en dat was deze groep doorkomen. Je zag dat Portugal en Frankrijk het daar ook moeilijk mee hadden. Ik kijk uit naar het duel met Engeland op Wembley. Dat wordt een absoluut hoogtepunt.”