Sport/Voetbal
842026940
Voetbal

Wiegman: ’Boosheid of streng zijn is niets voor deze groep’

Sarina Wiegman (r.) en Daniëlle van de Donk.

Sarina Wiegman (r.) en Daniëlle van de Donk.

EINDHOVEN - Sarina Wiegman hoopt de aanwezigen in het Philips Stadion dinsdag tegen Rusland een aantrekkelijkere wedstrijd voor te schotelen dan vrijdag in Slovenië.

Sarina Wiegman (r.) en Daniëlle van de Donk.

Sarina Wiegman (r.) en Daniëlle van de Donk.

Volgens de bondscoach van Oranje brengt het spelen in eigen land iets extra’s bij haar speelsters naar boven. „De verschillen zijn ontzettend groot en vrijdag speelden we echt in een heel andere ambiance dan dinsdag in Eindhoven. De speelsters zijn altijd zo blij dat ze weer hier naartoe mogen”, zei Wiegman. „Spelen voor 23.000 man blijft gewoon heel bijzonder, dat geeft echt een extra steun in de rug. Het blijft bijzonder als je het veld opkomt, het stadion vol is en het Wilhelmus klinkt.”

Mooi voetbal

Het spel was drie dagen geleden weliswaar niet best, toch won Oranje in Slovenië met 4-2. Wiegman zegt dat ze niet boos is geworden, maar liet blijken de wedstrijd wel uitvoerig besproken te hebben. Vooral over de organisatie en het middenveld was ze niet te spreken. „Deze groep is niet gebaat bij streng zijn of boosheid. Sommige speelsters zeiden wel dat ze wat meer hadden moeten doen. En dat zit niet altijd in harder rennen. Tegen Rusland willen we weer mooi voetbal spelen, maar de winst staat voorop. Als je wint en dat doet met goed voetbal, dan komen de mensen graag naar het stadion.”

Onverwachte dingen

Wiegman denkt dat Rusland de sterkste tegenstander van de poule is. Ze heeft het duel tussen Slovenië en Rusland (0-1) bekeken. „Zij zijn de beste ploeg. Ze spelen nog iets fysieker en hanteren iets meer de lange bal”, zei Wiegman. „Ze doen ook onverwachte dingen.” De wedstrijd tussen Nederland en Rusland begint dinsdag om 20.00 uur. Het wordt voor Daniëlle van de Donk haar honderdste interland.