Sport/Schaatsen
846655943
Schaatsen

Nederlandse slaat toe op 1000 meter

Schulting pakt goud in Salt Lake City

Suzanne Schulting in actie tijdens de 1500 meter

Suzanne Schulting in actie tijdens de 1500 meter

Suzanne Schulting heeft in Salt Lake City haar eerste wereldbekerzege van het seizoen geboekt. De beste shorttrackster van de wereld won de 1000 meter. Op die afstand schaatste ze vrijdag al een Nederlands record.

Suzanne Schulting in actie tijdens de 1500 meter

Suzanne Schulting in actie tijdens de 1500 meter

De 22-jarige Schulting verwees de Chinese vrouwen Yutong Hang en Chutong Zhang naar de respectievelijk tweede en derde plek. Het was het tweede succes van het weekeinde voor de Nederlandse. Op zaterdag moest ze op de 1500 meter alleen de Canadese Kim Boutin laten voorgaan. De Canadese won zondag de 500 meter in een nieuw wereldrecord: 41,936.

Schulting leverde vorig jaar een fenomenaal seizoen af. De Friezin werd zowel Europees als wereldkampioen allround en bleek ook in wereldbekerwedstrijden steeds weer een klasse apart. Voor het nieuwe seizoen zei te willen blijven heersen.

Schulting passeerde in haar finale van de 1000 meter Seo Whi-min, die daarna bij een aanval ten val kwam. De Zuid-Koreaanse kreeg een penalty. In de slotronde wist Schulting in de binnenbocht Han van de zege te houden.

Nog meer Nederlands succes

Net als zaterdag (zilver voor Yara van Kerkhof) was er ook op de 500 meter succes voor de Nederlandse vrouwen. Lara van Ruijven veroverde een bronzen plak en schaatste bovendien een Nederlands record: 42,453. Dat was in handen van Van Kerkhof.

Pech voor ploegen

De shorttrackploegen hebben in Salt Lake City naast de medailles gegrepen op de aflossing. Zowel de vrouwen als de mannen eindigden als vierde.

De shorttrackers zakten in hun finale halverwege naar de laatste positie. Het kwartet, nog zonder Sjinkie Knegt, kon die plek niet meer goed maken. De zege ging naar Rusland voor Zuid-Korea en Canada.

De shorttracksters schaatsten lang op de derde plek, maar bij een moeizame wissel in de slotfase wist Canada er voorbij te gaan. Het goud was voor China dat in de slotronden een klein gat sloeg met Zuid-Korea en die voorsprong niet meer weggaf.