Sport/EK voetbal
847728048
EK voetbal

Daley Blind twijfelde na drama Christian Eriksen: ’Het heeft veel impact gehad’

De emoties gierden de 24 uur na de hartstilstand van Christian Eriksen door het lichaam van Daley Blind. Na het zien van de vreselijke beelden twijfelde de 31-jarige Oranje-international zelfs over in actie komen tijdens het duel met Oekraïne, dat Nederland uiteindelijk met 3-2 won.

„Gisteravond heeft heel veel impact op mij gehad”, vertelde de Ajacied aan de NOS. „Ik ken Chris persoonlijk en de situatie is verschrikkelijk en ik heb natuurlijk ook het een en ander meegemaakt op dit vlak. Ik heb wel een mentale horde moeten nemen om te gaan spelen. Daar heb ik gisteravond en vandaag veel moeite mee gehad. Ik ben trots dat ik het heb gedaan.”

"Dan zie je die wedstrijd en gebeurt dit"

Niet spelen spookte zeker door het hoofd van Blind, die eind 2019 werd getroffen door een ontstoken hartspier en sindsdien met een ICD-kastje in zijn borstkas rondloopt. „Het heeft me heel veel doen beseffen. Ik heb er niet heel lekker van geslapen. Ik zat live te kijken, ook met jongens die Nouri (het drama in 2017, red.) nog hebben meegemaakt. Ik zag veel herkenbare dingen. Dat maakte het wel heftig. Voor mijn familie, mijn ouders en mijn vrouw. Maar ik ben veilig, die garantie heb ik van de artsen.”

Met Eriksen gaat het inmiddels weer wat beter. Al is over zijn precieze gezondheidstoestand nog weinig bekend. Blind deed tegen Oekraïne driekwart wedstrijd mee.

Het drama rond Eriksen maakte veel indruk bij Oranje. Stefan de Vrij is ploeggenoot van Eriksen bij Inter. ,,We spelen samen en zijn heel goed met elkaar. Laatst heb ik nog even met hem gebeld en ging alles nog goed. Dan zie je die wedstrijd en gebeurt dit. Dan zit je wel met kippenvel te kijken. Ik was echt verslagen. Er was volledige stilte voor tien minuten. Er waren veel emoties. Gelukkig is het goed afgelopen. Maar je beseft wel dat het heel anders af had kunnen lopen.”

Stefan de Vrij

Stefan de Vrij

„Gelukkig is hij nu oké. Het is iets waar je eigenlijk de hele tijd aan denkt, maar je moet je toch focussen op de wedstrijd. Als de scheidsrechter fluit, moet je je concentreren op de wedstrijd en dat is goed gelukt.”

Wout Weghorst kent Eriksen niet persoonlijk, maar was ook aangedaan door het lot van de oud-Ajacied. ,,Het was verschrikkelijk. In de bus hier naartoe liet Quincy een foto zien waarop Eriksen uit het raam kwam en een duimpje opstak. Gelukkig lijkt het goed te zijn afgelopen. Maar het deed iedereen veel, met name ook de jongens die met hem samen hebben gespeeld. Maar ook voor mij als onbekende viel de wereld wel even stil. Dat zoiets op het voetbalveld kan gebeuren met een gezond iemand is beangstigend. Het liet ons allemaal erg schrikken.”

Luister ook naar voetbalpodcast Kick-off Oranje: ’Dappere Blind dé uitblinker van Oranje’