Sport/WK voetbal
851514249
WK voetbal

Gavi jongste doelpuntenmaker op WK sinds Pelé in 1958

Spanje laat op WK niets heel van Costa Rica

De voetballer van Spanje juichen.

De voetballer van Spanje juichen.

Spanje is het WK gestart met een zeer overtuigende overwinning op Costa Rica. De ploeg van bondscoach Luis Enrique kende geen genade en zorgde voor een monsterscore: 7-0.

De voetballer van Spanje juichen.

De voetballer van Spanje juichen.

Spanje begon met een middenveld dat volledig bestond uit spelers die in clubverband actief zijn bij Barcelona. Enrique ruimde basisplaatsen in voor Gavi, Sergio Busquets en Pedri.

Vanaf het eerste fluitsignaal was Spanje heer en meester. Het was wachten op de eerste goal en die viel na ruim tien minuten. Dani Olmo beloonde zijn ploeg voor de uitstekende openingsfase: 1-0. De pass op het openingsdoelpunt kwam van Gavi. De FC Barcelona-middenvelder is met zijn 18 jaar de jongste speler ooit die voor Spanje uitkomt op een WK of EK.

Heerlijke goal Gavi

Costa Rica was amper bijgekomen van de eerste tegengoal toen Spanje wederom scoorde. Marco Asensio verdubbelde de marge voor de Spanjaarden: 2-0. Het ging voor Costa Rica van kwaad tot erger, want nog binnen het half uur mocht Ferran Torres aanleggen vanaf de penaltystip, na een overtreding op Jordi Alba. Hij faalde niet: 3-0.

Gavi (l) in de jongste doelpuntenmaker op WK sinds Pelé in 1958.

Gavi (l) in de jongste doelpuntenmaker op WK sinds Pelé in 1958.

Costa Rica hoopte de schade na rust enigszins te beperken, maar het duurde slechts tien minuten voordat Spanje ook in het tweede bedrijf het net vond. Ferran Torres tekende voor zijn tweede van de wedstrijd: 4-0. De mooiste goal van het duel moest toen nog komen. Gavi nam de bal in één keer op de schoen en maakte er via de binnenkant van de paal op heerlijke wijze 5-0 van. Met zijn goal is hij de jongste doelpuntenmaker op een WK sinds Pelé in 1958.

Carlos Soler maakte er vlak voor tijd 6-0 van en ook Álvaro Morata deed nog een duit in het zakje. Hij tekende uiteindelijk voor de eindstand: 7-0.

Spaanse bondscoach Luis Enrique: genieten en dan Duitsland

Uiteraard was de Spaanse bondscoach Luis Enrique tevreden na de 7-0-zege op Costa Rica in het eerste groepsduel op het WK van Qatar. „We mogen nu even genieten, maar daarna gaan we ons meteen richten op de wedstrijd tegen Duitsland van zondag”, zei Luis Enrique, die ook wist dat de uitgangssituatie van de Duitsers na hun verrassende nederlaag tegen Japan anders is: „Zij moeten winnen.”

Volgens Luis Enrique kan zijn ploeg nog veel beter dan het liet zien tegen de arme Costa Ricanen. „Ons doel is om voortdurend het spel te domineren en daarvoor moet je de bal hebben”, vertelde de coach voor de Spaanse tv-zender TVE. „Je tegenstander wordt moe en kan er niet inkomen, de manier waarop we druk hebben gezet was uitzonderlijk en de zestien spelers die we gebruikten waren uitstekend. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.”

„Spanje was duidelijk beter dan ons. Zij speelden een geweldige wedstrijd, wij niet”, was de conclusie van Costa Rica-coach Luis Fernando Suárez, die zich afvroeg hoe hij zijn spelersgroep laat herstellen. „Ik moet heel goed nadenken over wat ik tegen mijn spelers ga zeggen om hen op te beuren.” Costa Rica treft zondag Japan.

Spanje voegt zich bij landen met meer dan 100 WK-doelpunten

De treffer waarmee Dani Olmo Spanje woensdag op voorsprong zette tegen Costa Rica was het honderdste WK-doelpunt voor de Spanjaarden. Daarmee is de wereldkampioen van 2010 het zesde land dat honderd of meer doelpunten heeft gemaakt op een WK voetbal.

Door de 7-0-zege staat Spanje nu zelfs op 106 WK-doelpunten in een ranglijst die wordt aangevoerd door Brazilië, dat op WK’s al 229 keer scoorde. De Brazilianen beginnen hun WK donderdag tegen Servië. Duitsland volgt met 227 doelpunten. Daarachter staan op dit moment Argentinië (138), het in Qatar niet aanwezige Italië (128) en titelverdediger Frankrijk (124).

Ook Gavi kwam in de boeken, als de op twee na jongste doelpuntenmaker ooit op een WK. De in augustus 18 geworden middenvelder van Barcelona maakte de vijfde Spaanse treffer. Alleen de Braziliaanse legende Pelé op het WK van 1958 en de Mexicaan Manuel Rosas (1930) waren jonger toen ze op het hoogste podium een doelpunt maakten. Gavi werd ook gekozen tot Man of the Match.