Nieuws/Sport
852549
Sport

Speciale opdracht voor ex-PSV'er Park

PSV speler Ji-Sung Park

PSV speler Ji-Sung Park

Oud-voetballer Park Ji-sung zal namens gastland Zuid-Korea de eerste fakkeldrager zijn op de lange reis van de olympische vlam vanuit Griekenland naar Pyeongchang.

PSV speler Ji-Sung Park

PSV speler Ji-Sung Park

De 36-jarige Aziaat, die bij PSV en Manchester United furore maakte, zal bij de traditionele ceremonie komende dinsdag in Olympia de toorts ontvangen uit handen van de Griekse wintersporter Apostolos Aggelis.

Het olympisch vuur zal door de Griekse actrice Katerina Lehou worden ontstoken tussen de ruïnes van het aloude Griekse stadje met behulp van de zon en een parabolische spiegel. Daarmee begint de fakkelloop, die op 9 februari 2018 eindigt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang. De toorts zal op 1 november in Zuid-Korea aankomen en daarna een tocht over ruim 2000 kilometer maken, langs zeventien steden in Zuid-Korea.

Het is de eerste keer in Azië dat de Winterspelen buiten Japan worden gehouden. Na Zuid-Korea zijn de komende jaren ook Japan (Zomerspelen in 2020 in Tokio) en China (Winterspelen in 2022 in Peking) op hetzelfde continent aan de beurt.