Sport/Wielrennen
854691923
Wielrennen

Belgische renner (22) overleden na zware val

Bjorg Lambrecht

Bjorg Lambrecht

De Belgische wielrenner Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal, 22) is overleden na een zware val in de derde etappe van de Ronde van Polen. Dit meldt zijn ploeg Lotto-Soudal.

Bjorg Lambrecht

Bjorg Lambrecht

Hij werd eerst ter plekke gereanimeerd en vervolgens per ambulance afgevoerd. Zijn toestand liet het niet toe om per helikopter naar het ziekenhuis gebracht te worden. Uiteindelijk overleed Lambrecht volgens Poolse media op de operatietafel in het ziekenhuis van Rybnik.

Lambrecht smakte halverwege de rit over 150 kilometer van Chorzów naar Zabrze tegen een zogenaamde ’duiker’, een betonnen rioolbuis, zo berichtten bronnen binnen de koers. Over de details van de valpartij is weinig bekend omdat de televisie-uitzending nog niet was begonnen.

De omstandigheden onderweg waren in ieder geval slecht. Vrijwel de gehele dag regende het. Het parcours spekglad was. Kort voor de finish in Zabrze gingen verscheidene renners onderuit of vlogen uit de bocht. De etappe werd gewonnen door Pascal Ackermann, die de zege kreeg toegewezen na een diskwalificatie van de Nederlander Fabio Jakobsen. Danny van Poppel werd tweede.

Lambrecht gold als een groot talent. Hij eindigde dit seizoen als zesde in de Amstel Gold Race en werd vierde in de Waalse Pijl. In de Brabantse Pijl kwam hij als vijfde over de finish. Lambrecht won in juni ook het jongerenklassement van Critérium du Dauphiné, een belangrijke WorldTour-koers.

De Belg was in de jeugd een wereldtopper. Zowel in de Tour de Savoie als de Ronde van de Toekomst eindigde hij als tweede, achter kersvers Tour de France-winnaar Egan Bernal.