Sport/Schaatsen
862164027
Schaatsen

Schouten wint voor 7e keer op rij NK marathon, Hoolwerf pakt zege bij mannen

Irene Schouten.

Irene Schouten.

Irene Schouten heeft voor de zevende keer op rij de Nederlandse titel marathonschaatsen op kunstijs veroverd. In de massasprint na honderd ronden op de Jaap Eden Baan in Amsterdam bleef de drievoudig olympisch kampioen van Team AH Zaanlander haar ploeggenote Marijke Groenewoud en Merel Bosma voor.

Irene Schouten.

Irene Schouten.

Schouten was al alleen recordhoudster nadat ze vorig jaar haar zesde titel op rij had gepakt. De legendarische Friezin Atje Keulen-Deelstra, die in 2013 overleed, behaalde vijf Nederlandse marathontitels op kunstijs.

Schouten, in december gekozen tot Sportvrouw van het Jaar, zegevierde eerder in 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 en in 2022 in de strijd om de Nederlandse marathontitel op kunstijs. In 2021 ging het kampioenschap niet door. Keulen-Deelstra pakte de nationale marathontitel op kunstijs in 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980.

Griep

De zevende titel was nog even ver weg voor de 30-jarige Noord-Hollandse. „Ik dacht twee dagen geleden dat ik niet zou starten, ik had griep”, zei Schouten bij de NOS. „Maar ik ging gisteren schaatsen en dat ging redelijk. Ik was misschien wat minder dan anders en zonder Marijke en Maaike Verweij had ik dit echt niet gered.”

Schouten, die zich eerder al had afgemeld voor de NK allround eerder deze week in Heerenveen, moest diep gaan om weer terug te keren in de kopgroep die uiteindelijk voor de zege ging sprinten. „Ik probeerde net te doen alsof ik superfit was, zodat de concurrentie niet zou denken dat ik zwak was. Ik dacht even dat ze weg waren, maar bedacht me toen dat het nog kon. En als ik kon herstellen, kon ik nog kampioen worden, dankzij Marijke.”

Evert Hoolwerf wint NK marathon op kunstijs

Evert Hoolwerf heeft de Nederlandse marathontitel op kunstijs op zijn naam geschreven. De schaatser van Reggeborgh versloeg na 150 ronden op de Jaap Edenbaan in Amsterdam Robert Post en Sjoerd den Hertog in de sprint.

Het is voor Hoolwerf de eerste nationale marathontitel. Hij volgt Jorrit Bergsma op, die in de slotfase de kopgroep moest laten gaan. Ploeggenoot Gary Hekman won de titel in 2020. In 2021 werd er geen NK verreden vanwege de coronapandemie.

Het NK werd zoals vaker dit seizoen een strijd tussen de drie grote ploegen in het marathonpeloton; Jumbo-Visma, Reggeborgh en Royal A-ware. Titelverdediger Bergsma verruilde Royal A-ware afgelopen zomer voor Jumbo-Visma. Bart Hoolwerf maakte de overstap naar Reggeborgh en werd daar ploeggenoot van zijn broer Evert.

Een groep van twaalf schaatsers pakte een ronde voorsprong op het peloton. Later sloten daar nog vijf schaatsers bij aan met daarbij Bergsma. Die zeventien schaatsers gingen de finale van de laatste tien ronden in. De schaatsers van de drie ploegen reageerden op aanvallers zoals Marco van der Tuin. Jordy Harink van Royal A-ware nam met nog vier ronden te gaan een kleine voorsprong en dwong daarmee de schaatsers van Reggeborgh tot een inhaalrace. De aanval van Mats Stoltenborg van Jumbo-Visma leek de beslissende, maar Hoolwerf haalde hem terug en bleef in de sprint Post en Den Hertog voor.

Hoolwerf was kort na zijn zege emotioneel bij de NOS. „Ik won hier drie jaar geleden voor het eerst weer na een zware tijd”, zei hij over zijn zege in Amsterdam in 2020 na een teleurstellend seizoen. Zijn ploeg had zich dit seizoen echt op deze wedstrijd gericht, vertelde hij. „Deze wedstrijd, daar draaide het om.”

De 27-jarige schaatser van Reggeborgh moest er door de ontsnapping van Stoltenborg een lange sprint van maken. „Ik heb gewacht tot 500 meter en toen was het alles of niks. Gelukkig was het alles. Ik zag Post nog in de ooghoeken komen, maar hij kwam niet verder. Dan weet je het 10 meter voor de streep. Echt gaaf.”