Sport/Wielrennen
863004513
Wielrennen

Ook Europees goud voor Havik en Van Schip

Jeffrey Hoogland rekent nu wel af met Harrie Lavreysen en verovert Europese titel keirin

Een blije Jeffrey Hoogland

Een blije Jeffrey Hoogland

Jeffrey Hoogland heeft de Europese titel op de keirin veroverd. In het Zwitserse Grenchen rekende de Nederlander in de finale onder andere af met zijn eeuwige rivaal: Harrie Lavreysen reed pas als zesde over de finishlijn.

Een blije Jeffrey Hoogland

Een blije Jeffrey Hoogland

Het zilver was voor Tom Derache uit Frankrijk, terwijl de Duitser Joachim Eilers beslag legde op het brons.

Het was de derde gouden medaille voor Hoogland op deze EK, want hij won ook de teamsprint. Op de individuele sprint legde Hoogland het vrijdag in de finale af tegen Lavreysen en was zilver zijn beloning.

Lavreysen mikte in Grenchen na winst in de teamsprint en de individuele sprint op zijn derde gouden plak. Hij plaatste zich met een overtuigende zege in zijn heat uit de tweede ronde voor de finale, maar in de eindstrijd slaagde de Brabantse tweevoudig olympisch kampioen er niet in boven in de baan naar voren te rijden. Hij verspeelde daarbij te veel kracht en gaf het in de laatste ronde op. Hoogland reed tactisch sterker, nam in de laatste ronde de koppositie in en stond deze niet meer af.

Europese titel Havik en Van Schip

Yoeri Havik en Jan-Willem Schip hebben de Europese titel veroverd op het onderdeel koppelkoers na een tactisch ijzersterke race. Havik en Van Schip wisten als enige koppel twee keer het peloton een ronde in te halen. Daarmee verdienden ze zoveel punten dat de concurrentie in de tussensprints het gat niet meer kon overbruggen. De Belgen Kenny De Ketele en Lindsay De Vylder grepen het zilver. Ze kwamen uit op 56 punten, 4 minder dan de 60 van Havik en Van Schip. De Portugezen Iúri Leitão en Rui Oliveira pakten met 49 punten het brons.

Tijdens de Olympische Spelen was het duo nog buiten de prijzen gevallen. In Tokio eindigden Havik en Van Schip als vijfde.